Regija
POMOGAO NAJPOTREBITIJIM VALPOVČANIMA

Barun Pereira darovao je 40 kubika ogrjevnog drva
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Na zamolbu Crvenog križa, barun je u proljeće donirao 20.000 kuna za nabavu zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava
VALPOVO - Proteklih dana Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo imalo je neuobičajenu akciju nakon što su volonteri ove najveće humanitarne organizacije preuzeli i obradili 40 kubičnih metara ogrjevnog drva koje je donirao barun Georg von Pereira-Arnstein, nasljednik valpovačkih vlastelina. Riječ je o trupcima graba iz šuma Valpovštine u njegovu vlasništvu, koje je namijenio potrebitim korisnicima programa "Pomoć u kući".Sanja Habuda, ravnateljica valpovačkog Crvenog križa, otkriva nam da se početkom studenoga barunu obratila s molbom da im ustupi nešto ogrjevnog drva kako bi bili u prilici za hladne zimske dane pomoći najugroženijim korisnicima programa "Pomoć u kući".

- Barun se velikodušno odazvao molbi i već prošli tjedan smo na parkiralištu na prilazu gradu dobili na raspolaganje 56 dužnih metara trupaca grabovine. Kako je ta drva valjalo prirediti i distribuirati na 25 adresa naših korisnika, imali smo veliku pomoć naših zaposlenika i volontera, koji su pomogli u ovoj situaciji kao i bezbroj puta ranije. Tijekom cijelog tjedna vrijedno su radili kako bi na vrijeme pripremili i podijelili drva korisnicima, odradivši 73,5 volonterskih sati. Našim volonterima Branku Dubroviću, Luki Šestanju, Davidu Kurtoviću i Benjaminu Habudi ovim putem zahvaljujemo na uloženom vremenu, trudu i volji za pomaganjem onima u potrebi - kaže s neizmjernom zahvalnošću ravnateljica valpovačkog Crvenog križa.

Iznimno značajnu ulogu u ovoj je priči odigrao i dugogodišnji volonter Ilija Ivić, koji je Crvenom križu, uz slobodno vrijeme i volju da pomogne, dao na raspolaganje svoj kamion kojim su drva uspješno prevezena do vrata korisnika. Treba napomenuti da su drva dopremljena korisnicima u skladu s rješenjima Centra za socijalnu skrb Valpovo, a kako bi se obuhvatio što veći broj korisnika, dijelilo se između dva i tri kubična metra po korisniku.

Ravnateljica Habuda otkriva da ovo nije prva donacija baruna von Pereira-Arnsteina.

- U ožujku, kada se i na području Valpovštine pojavila pandemija bolesti COVID-19, najvažnije nam je bilo da zaštitimo svoje ljudstvo, odnosno ljude koji su nam bili potrebni u borbi s tadašnjom situacijom. Prepoznavši naše potrebe i potrebe naših korisnika, barun je našem GD-u Crvenog križa donirao 20.000 kuna kako bismo pribavili zaštitnu opremu, zaštitne rukavice, jednokratne maske, dezinfekcijska sredstva i druge potrepštine. Da je uzrečica "u nevolji se prijatelj poznaje" uistinu točna, najbolja je potvrda upravo to što čini gospodin Georg, koji je veliki prijatelj valpovačkog Crvenog križa - nadodaje Sanela Zečević.

Barun Georg von Pereira-Arnstein, izravni nasljednik valpovačkih vlastelina, naglašava da se oduvijek osjećao kao Slavonac i Hrvat i da mu je upravo to jedna od glavnih motivacija zašto se rado odaziva na svaku molbu za pomoć.

Lidija Aničić
“Nastavljam tradiciju svojih predaka”
“Moja obitelj i moji preci na prostorima Valpovštine živjeli su još od 18. stoljeća, cijenili su i voljeli kraj i ljude među kojima su živjeli i zbog toga i ja nastojim slijediti tu plemenitu tradiciju pomaganja potrebitima kad god za to imam prigodu i to ću nastojati i ubuduće”, skromno nam jučer poručuje barun Pereira-Arnstein, dodajući ipak žaljenje zbog činjenice što, unatoč svim svojim pokušajima i nastojanjima, do danas nije uspio uspostaviti komunikaciju s valpovačkim gradskim vlastima kako bi se postigao dogovor vezano uz povrat imovine.
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike