Regija
ZELENA OAZA U CENTRU VIROVITICE

Vrtu kod samostana nagodinu će vratiti izgled iz 18. stoljeća
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Projekt sufinancira EU, realizira se u prekograničnoj suradnji s Mađarskom, vrijedan je 1,5 milijuna kuna
VIROVITICA



Grad Virovitica pokrenuo je projekt kojim će urediti okruženje župne crkve svetog Roka i franjevačkog samostana u središtu grada. Uređenje tog povijesnog dijela Virovitice građani čekaju već dvadesetak godina, no kako kažu iz Razvojne agencije VTA, koja provodi projekt, u cvijeću, zelenim stošcima tuje i stazi koja će voditi od "Domoljubne lire" do spomenika zaštitnika sv. Roka moći će uživati i šetati, čini se, već sljedeće godine. Ravnateljica Agencije Tihana Harmund naglasila je kako je obnova povijesnog vrta dobila zeleno svjetlo, i to preko projekta prekogranične suradnje, Interreg, sa susjednom Mađarskom.


- Projekt je odobren, a prvi radovi na uređenju trebali bi početi na proljeće sljedeće godine. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,5 milijuna kuna, koja će biti sufinancirana iz EU fondova i koja će Virovitici omogućiti obnovu povijesnog vrta sa svim elementima koje propisuje konzervatorska struka, točnije Uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine – Konzervatorski odjel Požega. Vrt će biti uređen prema uzoru na povijesni izgled, a u okviru projekta planirano je i uređenje trga uz župnu crkvu, na koji će se premjestiti kip sv. Roka. On se danas nalazi na mjestu budućeg vrta, pa će svoju novu lokaciju, sukladno preporuci struke, imati jugoistočno od crkvenog tornja i ulaza u crkvu, a na njegovo mjesto doći će kip sv. Antuna - kaže Harmund.


Polazište za oblikovanje povijesnog vrta ispred crkve sv. Roka idejno je rješenje Dragutina Kiša, dipl. ing. šum. park. arh., još iz 1998. godine, koje je detaljno propisalo kako obnovljeni novobarokni vrt treba izgledati. Oni koji su imali prilike vidjeti fotografiju nekadašnjeg tzv. Franjevačkog vrta ispred crkve, primijetit će kako budući izgled vrta umnogome replicira original iz 18. stoljeća.


- Tada su na tom području bili poveći stošci od šimšira, cvjetnjaci rundele, karakterističan zeleni slavoluk, a pročelje stare franjevačke ljekarne krasile su biljke penjačice. Tako će i u obnovljenom povijesnom vrtu dio tih ukrasnih biljaka pronaći svoje mjesto, ali će vrste poput šimšira, koje napadaju nametnici, biti zamijenjene tisom. Svoje mjesto u vrtu pronaći će tako prekrasne ruže stablašice (Gloria Dei ili Ave Maria), stošci od tise, u rundelama će biti parterne ruže i ukrasne kugle od tise. Ispred stare ljekarne nalazit će se središnja rundela s cvijećem i drugim biljem. Svoje mjesto u rundeli imat će i majčina dušica, koja je simbol nekadašnjeg liječenja ljekovitim biljem i istovremeno podsjetnik na staru ljekarnu - kaže Harmund te ističe kako će u vrtu biti smještene i klupe na kojima će se prolaznici moći odmoriti i uživati dok promatraju žive zelene ograde i raskoš biljnih vrsta.

- U novom vrtu umjesto kipa sv. Roka svoje mjesto trebao bi naći kip sv. Antuna, a postojeći kip virovitičkog zaštitnika će se premjestiti bliže crkvi, na uređeni trg uz ulaz u crkvu, što je također dio projekta. Uredit će se i nove pješačke staze i premjestiti postojeće kako bi se sačuvalo korijenje platanama. Oaza zelenila, cvijeća i mirisa bit će tako novi dio centra koji, poput drugih projekata, znatno mijenja lice Virovitice. Možemo reći kako će vrt vratiti građane u povijest staru 200 godina pa će moći uživati u njegovoj prirodnoj raskoši, baš kao što su to činile generacije prije naše – zaključuje Tihana Harmund.

Vladimir Grgurić
Dvorac i gradski park mame posjetitelje
Niz projekata koji uljepšavaju grad dokazuje kako Virovitica definitivno postaje turističko središte ovog dijela Hrvatske. Već danas središte grada, dvorac Pejačević i gradski park, posjećuje velik broj ljudi,

- Virovitica je danas jedan od rijetkih gradova u Europi čije su centralno ishodište upravo dvorac i park. To nam je bio poticaj da i dalje razvijamo grad, što i činimo - rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.
Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike