Osijek
JE LI GRAD DAO PA POVUKAO PREPORUKU O IZVOĐENJU NASTAVE PO MODELU B?

Udovoljili prijedlozima ravnatelja o autonomnom odlučivanju
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
U ovom trenutku učenici viših razreda nekih škola nastavu pohađaju uživo, a drugi prema 2+2 modelu
Dok broj zaraženih u Osječko-baranjskoj županiji ne pada, izvođenje nastave u osnovnim školama u Osijeku i dalje se održava sukladno odlukama ravnatelja pojedinih škola. Prema informacijama s kojima raspolaže Glas Slavonije, Grad Osijek kao osnivač prošli je tjedan navodno dao preporuku izvođenja nastave prema modelu B, prema kojem učenici nižih razreda pohađaju nastavu u školi, a viši online. Međutim, situacija se tijekom vikenda promijenila jer kako doznajemo ravnatelji, nezadovoljni takvom odlukom, zatražili su da se (ipak) poštuje Ministarstvo znanosti obrazovanja, odnosno odluka ministra Radovana Fuchsa prema kojoj se nastava u školama održava prema modelu A. Grad je, neslužbeno doznajemo, uvažio njihove zahtjeve te u ponedjeljak, 23. studenoga, poslao dopis školama kojima je osnivač da svaka škola, ovisno o broju zaraženih učenika i/li nastavnog osoblja, odluči hoće li prijeći na model B.


Kontaktirali smo i nekolicinu ravnatelja i oni potvrđuju takve navode, naglašavajući da isključivo slušaju odluke resornog Ministarstva.


- Ako se nešto mijenja, onda to vrijedi za cijelu državu. Do tada, svaki od nas ravnatelja određuje za svoju školu režim rada. Ako nema tko predavati zbog manjka nastavnog osoblja, odnosno ako je puno zaraženih učenika, onda je logično da će se prijeći na drugi model, odnosno model B prema kojem učenici viših razreda po dva tjedna mijenjaju smjene. No, ako je nekoliko učenika, odnosno nastavnika ispalo iz sustava zbog koronavirusa, nema smisla prelaziti na bilo koje druge modele izuzev modela A – kaže ravnatelj jedne osječke škole, pojašnjavajući da prema modelu B, primjerice, u školu dolaze 5. i 7. razredi po dva tjedna, a potom su dva tjedna online, a u školu dolaze učenici šestih i osmih razreda. Uz to, potvrđuju i mišljenje ministra Fuchsa koji smatra da je model B predviđen za one škole u kojima nema dovoljno prostora.


Unatoč tome što im je Grad Osijek osnivač, ravnatelji osnovnih škola na području Osijeka složni su da će pratiti odluke Ministarstva, a sve šumove na nekim nižim razinama, tvrde, ne zanimaju ih.


Situacija s izvođenjem nastave, sudeći prema epidemiološkoj slici, može se promijeniti već sutra. I upravo neslužbeno doznajemo da je ravnateljima rečeno da o svakoj promjeni nužno izvijeste Grad, s čime su, naravno, oni i suglasni. Međutim, sad je situacija takva da, primjerice, u istome kvartu učenici viših razreda u jednoj školi nastavu prate prema modelu 2+2, odnosno dva tjedna idu na nastavu, a dva je prate online, dok u drugu školu učenici redovno pohađaju nastavu. Zbrka nije prisutna samo u tom slučaju, već su, kako je poznato, i roditelji podijeljeni u mišljenjima trebaju li učenici pratiti nastavu online ili ne.


- Smatram da je bolje da su učenici prisutni na nastavi i da odgovaraju uživo, a ne putem interneta. Ne samo da je to lakše njima, već vjerujem i nastavnicima. To se posebice odnosi na učenike petog razreda koji su tek krenuli s predmetnom nastavom i lakše je mogu pratiti u učionici, nego online i lakše se mogu snaći – smatra roditelj koji je želio ostati anoniman. S druge strane, gledajući epidemiološku sliku, neki roditelji strahuju pa smatraju da je do kraja prvog polugodišta logična nastava prema B pa čak i C modelu. O potonjem, valja podsjetiti, za sada nema niti govora. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike