Svijet
NAKON IZBORA U BOSNI I HERCEGOVINI

Oporbi otvoren put do vlasti u Sarajevu
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Oporbene stranke, koje su na lokalnim izborima u BiH sredinom studenoga pobijedile u najvažnijim općinama u Sarajevu, dobile su u ponedjeljak potporu skupštine Sarajevske županije da formiraju i novu županijsku vladu, u kojoj više neće biti ministara iz Stranke demokratske akcije.

Na sjednici županijske skupštine dvije trećine zastupnika bilo je za smjenu vlasti, a nitko nije bio protiv, jer su zastupnici SDA ostali suzdržani i nisu ni pokušali ishoditi opstanak dosadašnje vlade iza koje je stajala najveća bošnjačka stranka. Dosadašnju vladu Sarajevske županije predvodio je Mario Nenadić iz Saveza za bolju budućnost (SBB), a u njoj je ministre imala i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića. Zajedno sa SDA-om i te su dvije stranke "pometene" na izborima provedenim 15. studenoga, na kojima je najveće povjerenje birača s područja Sarajeva dobio oporbeni blok kojega čine Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

Ova je "četvorka", preuzimanjem vlasti u tri od četiri općine koje čine grad Sarajevo, dobila i mogućnost izbora gradonačelnika glavnog grada BiH. Za tu je poziciju SDP BiH već kandidirao Bogića Bogićevića, istaknutog dužnosnika te stranke, koji je bio član posljednjeg sastava bivšeg Predsjedništva SFRJ i koji je 1991. spriječio provedbu plana vrha tadašnje JNA da preuzme vlast u zemlji i onemogući ostamostaljenje Hrvatske i Slovenije. H
Najčitanije iz rubrike