Svijet
ŠTO OČEKUJE UJEDINJENO KRALJEVSTVO NAKON BREXITA

Fantastična budućnost bez EU-a ili skok u nepoznato?
Objavljeno 30. studenog, 2020.

Očekuje li Ujedinjeno Kraljevstvo nakon izlaska iz Europske unije fantastična budućnost, kako obećava konzervativni premijer Boris Johnson, ili opasan skok u nepoznato, kako strahuju protivnici Brexita?

Nakon gotovo 50 godina članstva u Europskoj uniji, Ujedinjeno Kraljevstvo započinje 1. siječnja 2021. novo poglavlje, piše u analizi France Presse. Ujedinjeno Kraljevstvo službeno je napustilo EU 31. siječnja, ali do 31. prosinca na snazi je prijelazno razdoblje tijekom kojeg mora poštovati europska pravila.

Od 1. siječnja zemlja će biti neovisna. Hoće li to biti s novim sporazumom o trgovini s EU-om ili bez njega znat će se u danima koji dolaze jer teški pregovori ulaze u završnicu. Razlaz bez dogovora značio bi trgovinski kaos, ponovno uvođenje carina i moguću nestašicu hrane ili lijekova. Ako se dogovor i postigne, britanski izvoznici morat će ispunjavati mnoštvo dokumenata kako bi dokazali da njihova roba smije ući na europsko tržište.

London u sklopu koncepta "globalne Britanije" tvrdi da želi ponovno ojačati partnerstva s ostatkom svijeta, ponajprije sa SAD-om. Ali Johnson je izgubio važan adut zbog poraza velikog pobornika Brexita Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. Uz to, pandemija koronavirusa teško je pogodila zemlju i izazvala gospodarsku krizu, dovodeći u pitanje Johnsonova obećanja o svijetloj budućnosti. Bit ideje "globalne Britanije" jest da se Britanija ne zatvara u sebe, nego da se okrene prema van i sklopi sporazume o slobodnoj trgovini diljem svijeta. Britanska ministrica za međunarodnu trgovinu Liz Truss očekuje velik porast britanskog izvoza. Truss je već sklopila sporazum o slobodnoj trgovini s Japanom i pregovara o sličnim sporazumima sa SAD-om, Australijom, Kanadom i Novim Zelandom.

Na izborima 2019. program Borisa Johnsona bio je da "provede Brexit" te da se potom posveti prioritetima Britanaca, ponajprije javnim uslugama. Zamisao je bila da se napore i ulaganja usmjeri u regije koje nisu profitirale od rasta Londona koji se temelji na financijskom sektoru. Taj program modernizacije zemlje preko novih ulaganja stavljen je na led zbog pandemije. Vlada uvjerava da ostaje pri svojim dugoročnim ciljevima i da će novac koji je do sada bio uplaćivan EU-u biti bolje potrošen na britanskom tlu. H
Najčitanije iz rubrike