Svijet
DIPLOMATSKI RAT

Krivokapić: Radit ćemo na ozdravljenju odnosa Crne Gore i Srbije
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Nove napetosti nastale su u odnosima Srbije i Crne Gore zbog uzajamnog protjerivanje veleposlanika. Prvo je veleposlanik Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen personom non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, a kao razlog Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore navodi Božovićevu izjavu u kojoj je Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" crnogorskog naroda i "time na najdirektniji način omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo".

"Time je također ponizio najviše zakonodavno i predstavničko tijelo, Skupštinu Crne Gore, koja je 29. studenoga 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore", navodi se u priopćenju crnogorskog MVP-a. Istog dana MVP Srbije priopćio je da je "postupio na recipročan način", pa je veleposlanik Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević također proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je kako žali zbog protjerivanja dvojice veleposlanika i dodao kako će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusjedske politike s Beogradom.

Prosrpski javni djelatnici u Crnoj Gori, poput Vladimira Pavičevića, direktora Društva za istraživanje politike i političke teorije, drži da iza odluke o protjerivanju srpskog veleposlanika stoji Milo Đukanović, koji se ne miri s porazom na nedavnim izborima i na svaki način želi naštetiti Srbiji. S druge strane, crnogorski diplomat i veleposlanik pri Svetoj Stolici, Miodrag Vlahović drži kako kroz Pavičevića "govore određene obavještajne strukture i krugovi bliski vlasti u susjednoj Srbiji" te da je "Crna Gora suverena zemlja, i to je jasna poruka ovog postupka crnogorskih vlasti".

"Službena Podgorica vrlo je strpljivo i tolerantno upozoravala Božovića da se suzdrži i bude elementarno i diplomatski korektan, što je on jasno ignorirao", rekao je Vlahović. M.Flego
Možda ste propustili...

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana