Osijek
NOVI SLUČAJEVI UZ ŠKOLE I VRTIĆE

Ljekarnici: Sve rabljene šprice opasne su za ljude i životinje, budite oprezni
Objavljeno 30. studenog, 2020.

Odbačene šprice ispred Osnovne škole "Grigor Vitez" te u neposrednoj blizini Dječjeg vrtića "Krijesnica", prije nekoliko dana možda bi prošle neopaženo da se na društvenim mrežama nije razvila rasprava je li riječ o inzulinskoj ili šprici za ovisnike. Mag. pharm. Marija Škrobar iz Ljekarne Centar, u sklopu Ljekarne Srce Osječko-baranjske županije kaže kako su inzulinske šprice u ljekarnama vrlo tražene, ali i ne samo one.

- Zapravo se rjeđe kupuju tzv. inzulinke, više se kupuju zasebne šprice i igle. Riječ je o špricama od jednoga "kubika" i iglama koje su raznih debljina. Najtraženije su tanke igle, jer je ubod manje vidljiv na venama. Inače, mi ne legitimiramo nikoga tko kupuje šprice i igle, no činjenica je da ih se mnogo proda, posebice u ljekarnama u Donjem gradu, na Jugu 2 i u Retfali - ističe Škrobar. Dodaje kako je stav Hrvatske ljekarničke komore da postoji velika opasnost od zaraze hepatitisom i srodnim bolestima, stoga je bolje, kaže, prodati čistu iglu i špricu, nego da ih ovisnici međusobno razmjenjuju i tako dođe do prijenosa bolesti. Iako ljekarnici nikoga ne legitimiraju, Škrobar kaže kako kupnjom novih igala ipak pokazuju da su svjesni opasnosti od zaraznih bolesti. Naravno, način odbacivanja nakon uporabe posve je druga priča, a s čim se slaže i dr. Marija Kribl, voditeljica Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

- Da ovisnici kupuju šprice i igle, to je poznato, kao i to da odbačenih igala ima, jer je mnogima lakše baciti špricu negoli je odložiti na za to primjerenim mjestima kod udruge "Neovisnost”, zdravstvene ustanove, ili na nekom drugome mjestu. Ne znam za najnoviji slučaj kod škole, no vjerujem da to nije inzulinska šprica osobe koja boluje od dijabetesa, jer sigurno ne bi tu iglu upotrebljavala u parku, pokraj škole. Vrlo vjerojatno jest takva vrsta šprice, no za drugu namjenu - kaže dr. Kribl. Upozorava da ubod takvom rabljenom iglom može izazvati prijenos hepatitisa te drugih virusnih i bakterijskih infekcija. Takve odbačene igle, kaže, opasnost su ne samo za ljude, nego i za životinje te apelira na pravilno i odgovorno odlaganje takve vrste otpada.

S time se slaže i Ivan Klanac, predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek, naglašavajući da njihovi članovi inzulinske šprice odlažu u za to namijenjene kutije raspoređene u klubovima.

- Neki ih odnesu u Klinički bolnički centar Osijek, ili na neko drugo mjesto gdje se skladišti medicinski otpad. Ovo su sigurno odbacili neodgovorni ljudi, vjerojatno ovisnici. Mi s našim članovima često razgovaramo o pravilnom odlaganju iskorištenog medicinskog materijala - dodao je Klanac.

Imajući u vidu mogućnost zaraze valja upozoriti i na mogućnost ugroze zdravlja djelatnika Unikoma. Iako od Vjerana Marijaševića, voditelja komunikacija u toj tvrtki, doznajemo da njihovi djelatnici vrlo rijetko pronalaze šprice, valja biti na oprezu. U slučajevima kad ih pronađu djelatnici su educirani na koji način treba postupati s takvim otpadom.

- Otpad te vrste odnesu u reciklažno dvorište i odlože ga u za to propisane spremnike - navodi Marijašević.

Naposljetku, ravnatelj OŠ “Grigor Vitez” Hrvoje Brod, smatra da je riječ o pojedinačnom slučaju koji, srećom, nije zabilježen unutar dvorišta škole, nego u njezinoj neposrednoj blizini. I, dakako, najvažnije je da šprica, ovaj put pronađena i uklonjena, nije dospjela u dječje ruke i izazvala neželjene posljedice.

Marija Mihelić
JEDNA ČETVEROGODIŠNJA DJEVOJČICA 2013. GODINE UBOLA SE NA NARKOMANSKU IGLU
Poznat je slučaj otprije sedam godina kad se u dvorištu vrtića Potočnica četverogodišnja djevojčica ubola na odbačenu narkomansku iglu. Djevojčici je odmah izvađena krv te je majka s nestrpljenjem iščekivala rezultate. Srećom, nalazi su bili negativni, a kako bi djevojčica i majka bile što sigurnije, djevojčica je na analizu krvi išla dva puta. Nakon toga nemiloga događaja, reagirala je i tadašnja ravnateljica i naglasila kako odgojiteljice strahuju izvesti djecu na dvorište vrtića upravo zbog neizvjesnosti što bi mogli naći, a između ostalog otpada, narkomanske igle nisu bile rijetkost. Slučaj iz Potočnice nije bio i jedini takav, a sudeći prema situaciji u gradu, situacija se ni nakon sedam godina nije mnogo promijenila. Dakle, valja biti na oprezu kako se slučaj iz 2013. godine, iako je, srećom, završio dobro, ne bi ponovio.
Najčitanije iz rubrike