Osijek
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA EPIDEMIJE

Mikropoduzetnicima i dalje je na raspolaganju pomoć iz županijskog proračuna
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Potpora po zaposlenom radniku iznosi tisuću kuna

Kao i na prethodnim sjednicama Županijske skupštine, na ovoj posljednjoj, prošlotjednoj, aktualizirala se problematika koju u svim segmentima življenja izaziva pandemija bolesti COVID-19.


Jedna od neizostavnih tema bila je stanje u gospodarstvu i pomoć poduzetnicima. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić još jednom je podsjetio na odluku u tom smjeru, radi ublažavanja posljedica u poslovanju izazvanih COVID-19. Poduzetnicima je na raspolaganju iznos od pet milijuna kuna iz županijskog proračuna.


- Pokušavamo pratiti sve probleme koje imaju i pokušavamo pomoći tim ljudima - rekao je Anušić.


Odnosno, i dalje je vrijedna informacija da su sredstva za potpore poduzetnicima radi ublažavanja posljedica izazvanih COVID-19 raspoloživa. Osječko-baranjska županija objavila je krajem kolovoza javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica u poslovanju zbog pandemije bolesti COVID-19.


Korisnici potpora su mikrosubjekti malog gospodarstva (do devet zaposlenih), i to trgovačka društva, obrtnici i zadruge. Potpore se odobravaju poduzetnicima koji, između ostalog, imaju sjedište na području Osječko-baranjske županije te koji imaju prihode/primitke u lipnju 2020. godine 20 i više posto manje od prihoda/primitaka u lipnju 2019. Za poduzetnike osnovane nakon lipnja 2019. uspoređuje se siječanj odnosno veljača 2020. i lipanj 2020. godine. Potpora po zaposlenom radniku iznosi tisuću kuna.


Iz županijske administracije podsjećaju kako je javni poziv otvoren do utroška sredstava, odnosno do kraja proračunske godine. Sve dodatne informacije o tom javnom pozivu, za koji, dakle, i dalje ima sredstava, mogu se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.


Pristigle zahtjeve razmatra Povjerenstvo, prema vremenu njihova zaprimanja u Upravnom odjelu za gospodarstvo Županije. Na prijedlog Povjerenstva odluku o dodjeli potpore donosi župan.


Županijske potpore gospodarstvu, poljoprivredi i kontinentalnom turizmu narasle su na čak 17 milijuna kuna, od toga samo gospodarstvu 11,2 milijuna kuna.
Županija se s ciljem pomoći uključila na samom početku pandemije. Provodila je određene aktivnosti pomoći gospodarstvu: moratorij na poduzetničke kredite u kojima Županija subvencionira kamatu, reprogram postojećih kredita, na raspolaganju su bili investicijski krediti s nula posto kamate, koji su poduzetnicima koristili, i povoljni krediti za održavanje tekuće likvidnosti. I važno je napomenuti kako je Osječko-baranjska županija indirektno sudjelovala i u mjerama Vlade RH smanjenjem županijskih prihoda, s obzirom na to da su mjere koje je provodila Vlada utjecale na smanjenje punjenja županijskog proračuna u ukupnom iznosu od 15 milijuna kuna. D.Kuštro
Iz Županije podsjećaju kako je poziv otvoren do utroška sredstava, odnosno do kraja proračunske godine
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike