Zdravlje
IMUNOLOŠKI SUSTAV

Protiv migrene nužna je dnevna doza magnezija
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Vitamin D ne može se iskoristiti ako organizam nema potrebnu količinu magnezija

Nedostatak vitamina D diljem svijeta predstavlja velik javnozdravstveni problem. Unos vitamina D, koji ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta, posebno je značajan za osobe koje boluju od migrene.

Simptomi migrene mogu se razlikovati, ali većina osoba s migrenom navodi osjećaj mučnine, osjetljivosti na svjetlo, zvukove i mirise ili poteškoće s koncentracijom. Možete i imati osjećaj „aure” prilikom nastupa migrene. Simptomi aure kod migrene mogu se opisati kao bljeskovi svjetla ili slijepe pjege, omaglica, utrnulost, trnci ili poteškoće s govorom. Brojna istraživanja pokazala su kako unos vitamina D ima pozitivan utjecaj na imunološki sustav. Kod osoba oboljelih od migrene također je primijećeno kako imaju nedovoljno magnezija i vitamina D u usporedbi s s nima koji ne pate od migrene.

Od migrene u Hrvatskoj pati približno 400.000 ljudi, a istraživanje koje je provela Lucija Bušić pokazalo je da postoji neadekvatan unos vitamina D i magnezija kod oboljelih u odnosu na kontrolnu skupinu (neoboljeli) ispitanika, dok je znanstveno dokazano da adekvatan unos navedenih nutrijenata ima blagotvorno djelovanje na napadaje migrene. Rezultati provedenog istraživanja pokazali su kako su oboljeli od migrene unijeli manje magnezija i vitamina D nego neoboljeli te je u obje skupine zabilježen nedovoljan unos nutrijenata. Istaknula je izv. prof. dr. sc. Marina Krpan, s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dopredsjednica Udruge migrena Hrvatska.

Smatra se da je vitamin D jedan od najstarijih hormona na Zemlji. Optimalna opskrba vitaminima i mineralima važna je za snažan imunitet. Nova istraživanja pokazala su da se vitamin D ne može optimalno iskoristiti ako organizam nema potrebnu količinu magnezija. Unošenjem dnevne doze magnezija smanjuje se mogućnost nedostatka vitamina D.

Glavni je izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana, i to riba, plodovi mora, shiitake gljive, žumanjak, kvasac, punomasno mlijeko i ulje jetre bakalara. I zdravim i oboljelim osobama od migrene, sukladno hrvatskim smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija vitamina D u krvi trebala bi iznositi 75 nmol/l – 125 nmol/l za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti.

Migrena.hr platforma je za osvještavanje javnosti da je migrena bolest, a ne samo prolazna bol. Migrena pogađa svaku sedmu osobu na svijetu, i dva do tri puta češća je u žena nego u muškaraca. Unatoč poboljšanom dijagnosticiranju i liječenju tijekom prethodna dva desetljeća, migrena se još uvijek nedovoljno uspješno liječi. Migrena.hr digitalno je mjesto koji oboljelima nudi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni sa stručnjacima.

Jasminka Knežević
Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana, i to riba, plodovi mora, shiitake gljive, žumanjak, kvasac
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa