Sport
BIJELO-PLAVE ČEKA DERBI PROTIV RIJEKE

Bjelica: Naš je cilj jasan, igrat ćemo na pobjedu
Objavljeno 28. studenog, 2020.

Vezani članci

RIJEKA NAKON NAPULJA DOČEKUJE OSIJEK

Riječani kompletniji i optimistični za derbi

Velika serija pozitivnih rezultata u kojoj se nalazi NK Osijek u nedjelju će biti na novoj ozbiljnoj kušnji. Bijelo-plave čeka gostovanje na Rujevici, koja također ne spada među stadione na kojima su se često radovali.

Zapravo, Osijek ima samo jednu pobjedu na novom riječkom stadionu i ona je ostvarena prije tri godine, kada su strijelci bili Bočkaj i Grezda. Obojica su i danas dio momčadi, ali Grezda, koji se oporavlja od operacije stopala, sigurno neće igrati, a Bočkaj će vjerojatno početi s klupe, nakon izlaska iz samoizolacije zbog koronavirusa. U biti, u posljednjih pet susreta na Rujevici bijelo-plavi su dvaput uspjeli ostvariti remi, a doživjeli su i tri poraza.

Konačno širina
I to je najbolja moguća vijest za trenera Nenada Bjelicu uoči još jednog derbija. Priključila su se sva petorica koja su bila u samoizolaciji (Bočkaj, Lopa, Lončar, Grgić, Caro) pa će napokon imati dobra rješenja i s klupe. Nema dvojbe kako će to dobro doći, s obzirom na to da su posljednja dva susreta, koja su odigrali u četiri dana (s Dinamom i Istrom 1961), Osječani nastupili u istom sastavu zbog suženog izbora igrača.

- Dobro će nam doći široka klupa u susretu s Rijekom, ne zbog toga što se brinem zbog umora onih koji su odradili posljednja dva susreta, nego zbog toga što želimo držati visok ritam tijekom cijele utakmice. Zapravo, umor uopće ne bi trebao biti problem, jer imali smo po četiri dana između utakmica, što je sasvim dovoljno za tjelesni i psihološki oporavak. Osim toga, nakon gostovanja u Puli nismo se vraćali kući, nego smo ostali u Rovinju i tako riješili problem s dva duža putovanja koja bismo morali odraditi u ta četiri dana. Ovako smo dečkima mogli dati malo slobodnog vremena i opuštanja nakon pobjede protiv Istre 1961, što će im sigurno dobro doći - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Stoga se lako može dogoditi da i u Rijeci istrči ista momčad koja je u prethodna dva susreta uzela svih šest bodova. U Puli nitko nije dobio treću javnu opomenu niti je ozbiljnije ozlijeđen, a moguć je oporavak nekih koji zbog ozljede nisu participirali u susretima s Dinamom i Istrom 1961.

- Svi koji su igrali u te dvije utakmice odradili su odličan posao. Puni su samopouzdanja pa nema razloga da se u istom svjetlu ne predstavimo u nedjelju. Opet, uvijek je važno imati adekvatne alternative, jer, recimo, Žaper se nakon utakmice u Puli požalio na bol u mišiću, pa tek treba vidjeti hoće li biti spreman. Dobra je vijest što je Kleinheisler odradio normalan trening pa bi se on mogao vratiti u konkurenciju, a s ostalima koji su nam na raspolaganju sve je u redu - otkriva trener bijelo-plavih.

Više Bjelica nije mogao tražiti jer za način igre koji on zahtijeva pričuve, a posebno sada kada ih može u igru ubaciti čak pet, mogu odigrati ključnu ulogu. Inače, taj će susret biti zanimljiv i zbog toga što Rijeka prvenstvenu utakmicu nije odigrala 20-ak dana, a u međuvremenu je imala puno problema s koronavirusom, što je njezinu strategu Simonu Rožmanu sigurno onemogućilo normalan rad u tom razdoblju.

Po tri boda
Iako se Osijekov trener ne voli previše baviti suparnicima, nego se više fokusira na to kako će izgledati njegova momčad, uoči okršaja s Rijekom u određenoj je neizvjesnosti jer su suparnički redovi posljednjih desetak dana također bili prilično prorijeđeni zbog koronavirusa, a tijekom utakmice Europske lige koju je Rijeka igrala u četvrtak protiv Napolija čak je 14 prvotimaca ostalo na Rujevici. Na kraju, kakva god Rijeka bila, uopće nema dvojbe da će biti čvrst i neugodan suparnik jer njezina momčad ima izražen pobjednički karakter, a protiv takvih nikada nije lako igrati.

- Očekujem kako će dobar dio tih igrača, pet ili šest, koji nisu igrali protiv Napolija biti u momčadi protiv nas. No u kakvom god sastavu Rijeka bude istrčala, naš je cilj jasan - igrat ćemo na pobjedu. Moja nogometna filozofija jednostavno ne priznaje nikakav drukčiji stav - kaže Bjelica.

Taj se stav jasno vidi iz rezultata koje postiže Osijek otkako je on sjeo na klupu. U 12 odigranih utakmica (prvenstvo, Kup i Europska liga) zabilježeno je deset pobjeda te po jedan remi i poraz. U HNL-u bijelo-plavi su u tom razdoblju od 27 mogućih osvojili čak 25 boda, pa nije ni čudno što seriju planiraju nastaviti i protiv Rijeke. Osim toga, s obzirom na šarolikost tablice zbog mnogobrojnih odgoda, Osječani trebaju nastaviti pobjeđivati ako žele ostati uz bok Dinamu i kada se odigraju svi zaostali susreti.

- Osijek je sad na mjestu koje mu pripada. Ne možemo mi biti ni treći, a kamoli još niže plasirani. Spadamo u sam vrh, a težimo biti na njemu. Tablica nam trenutačno pokazuje da smo na dobrom putu, ali se njome ne opterećujemo. Ona će biti važna nakon 36 kola, kada sve bude završilo, a dotad moramo u svakom susretu loviti tri boda. Uglavnom, nakon lošeg starta, sada smo znatno popravili sliku i želimo da tako i ostane nakon Rujevice - priča Bjelica.

Plan igre je jasan. Kod Bjelice nema mudrovanja, čekanja i kalkuliranja. On želi da se njegova momčad od prve minute nametne suparniku te jasno iskaže ambicije s kojima je ušla u utakmicu.

- U Puli u prvih 20-ak minuta nismo bili na željenoj razini, a takvo što nam se ne smije ponoviti protiv Rijeke. Očekujem od prve minute hrabar pristup, pritisak i maksimalan angažman. To je utakmica koja se mora odigrati u visokom ritmu svih 90 minuta ako želimo na kraju biti zadovoljni - zaključio je trener bijelo-plavih.

Kao smjernica kako se može doskočiti Rijeci, mogla bi poslužiti ona nesretna utakmica od proljetos u polufinalu Kupa, kada je Osijek sat vremena dominirao terenom upravo zbog svega što je Bjelica nabrojio. No, opet, pitat će se i Rijeku. Ipak je to derbi, a u takvim susretima obično pobjeđuju odlučnije i samopouzdanije momčadi. Osijek taj dio sad neupitno ima pa na Rujevici neće imati razloga povlačiti ručnu...

Dalibor Keler
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike