Novosti
ZA GRADNJU OSIGURANO DODATNIH 87 MILIJUNA KUNA

Nova zgrada hitnog prijema KBC-a Osijek za dvije i pol godine
Objavljeno 28. studenog, 2020.

U državni proračun za 2021. uvršten je i projekt gradnje nove zgrade Dnevne bolnice i OHBP-u u okviru KBC-a Osijek, vijest je koju su u petak u Osijeku potvrdili Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Riječ je o projektu za koji je bilo osigurano 81 milijun kuna, ali zbog poremećaja na građevinskom tržištu i rasta cijena radova ispostavilo se da za finalizaciju nedostaje još 87 milijuna. "Uz lobiranja, kako župana Anušića i pomoć ministrice Nataše Tramišak, ta su sredstva napokon uvrštena u proračun za sljedeću godinu i može se krenuti u gradnju. U roku od dvije i pol godine nova zgrada trebala bi biti gotova", komentirao je Petric.

Glavni razlog gradnje novog objekta je nedostatak "kvadrata" jer je Hitni prijem trenutačno smješten u kirurškim ambulantama, a Kirurgija je izmještena u podrum. Istovremeno su dnevne bolnice raštrkane na više različitih lokacija u krugu bolnice. Ovim će se dobiti nova zgrada s 8500 četvornih metara, energetskog A razreda. Novi objekt, koji će biti smješten na području nekadašnjih baraka Klinike za nuklearnu medicinu kod istočnog ulaza u bolnicu, a gdje su se protekle dvije godine obavljali i arheološki radovi, prostirat će se na dva kata, u kojem će se u prostoru prizemlja smjestiti Objedinjeni hitni bolnički prijem s potrebnom dijagnostikom, a na prvom i drugom katu nalazit će se dnevne bolnice s operacijskim blokovima i dnevnim kirurgijama.

"Imat ćemo poseban ulaz za pješake s čekaonicom, a posebno hitan ulaz s dovozom pacijenata, gdje će biti sala za reanimaciju i soba anesteziologa, kao i radiološka snimaonica, CT. Sve će biti pri ruci kod teških pacijenata, polutraumatiziranih i onih s poremećajem svijesti. Na jednom će mjestu biti i svi liječnici. Više neće biti miješanja onih koje doveze hitna i ostalih pacijenata", objasnili su u ravnateljstvu osječkog KBC-a.

U novom objektu nalazit će se i različiti sadržaji, poput portirnice i kafića. Na katovima će biti hitni laboratoriji, kao i radiološka dijagnostika. Dok će se u dio nove zgrade na katove useliti dnevne bolnice, u drugom krilu odvojit će se priprema citostatika i onkoloških pacijenata koji dolaze u dnevnu bolnicu onkologije i hematologije. Svoje ordinacije ovdje će imati internisti, dermatovenerolozi, otorinolaringolozi i maksilofacijalni kirurzi. Time će se iz neprimjerenih prostora useliti u dnevne bolnice, a bit će riješen i problem Kirurgije, koja će se vratiti u svoje prostore, na mjesto koje sada koristi OHBP. Ovo će biti prvi novi objekt koji se gradi za potrebe osječke bolnice, a posljednji sagrađeni je zgrada Maternitea 1983. N.Z.Eberhard
OSNOVAN 2013.
Objedinjeni hitni bolnički prijem u KBC-u Osijek počeo je raditi u svibnju 2013. Umjesto dotadašnjeg “šetanja” po raznim odjelima u prizemlju Klinike za kirurgiju, smještene su dvije neurološke ambulante, tri internističke te tri kirurške ambulante i deset kreveta. Osnivanje OHBP-a tada je bolnicu stajalo milijun i pol kuna i financirano je novcem ove bolničke ustanove.
Možda ste propustili...