Regija
PRVI MEDIA IN TIME FESTIVAL

Mediji i novinari sve su učestalije pod terorom tužbi
Objavljeno 28. studenog, 2020.
Zakon o medijima, koji će uskoro biti punoljetan, neprimjeren je vremenu, rečeno je na skupu
VIROVITICA - U organizaciji Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ iz Vinkovaca u Vinkovcima je održan prvi Media In Time festival, utemeljen s ciljem promocije kvalitetnog novinarstva i tema bitnih za novinarstvo i novinare.- Pokretanjem projekta Media In Time želimo dokazati da ozbiljno novinarstvo u Hrvatskoj još uvijek postoji, kao i ljudi koji se njime žele baviti i od njega živjeti. Projekt pokrećemo u trenutku kada se hrvatsko novinarstvo nalazi u nizu problema i suočava s brojnim izazovima preživljavanja, populističkih pritisaka, pokušaja stavljanja pod nadzor raznih interesnih skupina te, u konačnici, pokušajem njegova potpunog utapanja i podređivanja marketingu i interesima raznih lobija. Mi želimo ponuditi nove inventivne formate medijskog djelovanja te širok spektar komunikacijskih kanala sa svim sudionicima i kreatorima medijske scene u Hrvatskoj, kao i zemalja u okruženju, čije smo sudjelovanje ove godine izostavili zbog složene epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa. U konačnici želimo postati mjestom dobrih stvari za hrvatsko novinarstvo i novinare uz vjeru kako svaki pokušaj otvaranja dijaloga, stvaranja novih znanja i komunikacijskog umrežavanja vodi prema boljitku medijske scene u Hrvatskoj - rekao je Željko Draženović, predsjednik udruge Press+.

Glavni događaj prvog Media In Time festivala bila je panel-rasprava naslovljena "Quo vadis, hrvatsko novinarstvo?", gdje se razgovaralo o problemima s kojima se suočavaju novinari u lokalnim medijima te, što je najvažnije, poduzimanje konkretnih koraka koji su se dogovorili već na panelu, a o kojima je govorila predsjednica Sindikata, novinara Hrvatske Maja Sever.

Razgovaralo se o medijskom zakonodavstvu, o izradi novih zakonskih rješenja koja utječu na medijski sektor, o Zakonu o elektroničkim medijima, Zakonu o medijima, Zakonu o HRT-u, Medijskoj strategiji i mogućnostima poboljšanja medijskog zakonodavstva. O ovim su temama govorili predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, novinar Drago Hedl i teoretičar novinarstva s osječkog Sveučilišta Tomislav Levak.

- Teška su vremena i teška vremena nas očekuju. Moramo biti solidarni pomažući jedni drugima i biti zajedno kada treba mijenjati neke stvari, a u ovoj državi treba puno toga mijenjati u medijskom prostoru. Nacionalnu medijsku strategiju, nacionalni kolektivni ugovor nikada nismo dobili, a oni bi zaštitili mnoge novinare. Imamo Zakon o medijima koji će uskoro biti punoljetan i potpuno je nesuvremen i neprimjeren vremenu u kojemu živimo. Imamo prijedlog Zakona o audiovizualnim medijima, s kojim se mi uglavnom ne slažemo. Zato trebamo zbiti redove da bi bilo bolje nama, našim čitateljima i svim građanima – rekla je Maja Sever.

Miroslav Flego
1163

tužbe protiv novinara podignute su lani, a ove godine više od 905, kojima se traži isplata 68 mil. kuna
Mnogi ostali bez posla i prije korone
- Lokalni mediji i novinari izloženi su teroru lokalnih ‘šerifa’, a u posljednje je vrijeme izražen teror tužbama, i o tome će strukovne organizacije dizati svoj glas i upozoravati domaće i europske institucije. To je prioritet u HND-u. Imamo medijsko zakonodavstvo koje je zastarjelo, koje ne odgovara trenutku. Aktualna vlada je dala u saborsku proceduru Zakon o elektroničkim medijima koji nije uvažio nijedan zahtjev struke. Taj zakon nije detektirao problem da je 50 posto naših kolegica i kolega ostalo bez posla, i to prije korone - rekao je Zovko.
Možda ste propustili...

NA KORIŠTENJE PET GODINA

Općinski prostori za rad udrugama

“SUPER JE BITI RAZLIČIT” U DJEČJEM VRTIĆU VUKOVAR II

Za potencijalno darovitu djecu tjedna igraonica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana