Regija
BUTKOVIĆ I TRAMIŠAK OBIŠLI GRADILIŠTA

Na cestogradnji domaće tvrtke i građevni materijal
Objavljeno 28. studenog, 2020.
Ulaganja u cestovnu infrastrukturu u Osječko-baranjskoj županiji iznose oko 750 milijuna kuna, kazao je ministar Oleg Butković
BELI MANASTIR/PETRIJEVCI - Župan Ivan Anušić u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak te predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića i gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba, jučer je obišao gradilište obilaznice Belog Manastira, ceste prema Šumarini na izlazu iz Belog Manastira prema Petlovcu, te radove na gradilištu koridora 5C kroz Baranju.
Radovi bez zastoja
Ministar Butković je, izražavajući zadovoljstvo tijekom infrastrukturnih radova na cestogradnji u Osječko-baranjskoj županiji, naglasio da, usprkos situaciji s pandemijom koronavirusa, radovi idu svojim tijekom.

- U proljeće smo ovdje na mostu potpisali ugovor za izgradnju ove dionice od 17,5 kilometara, radovi idu čak i ispred dioničkog plana i do ljeta 2022. godine ćemo tu dionicu pustiti u promet, točnije ukupno 25 kilometara autoceste od Osijeka prema Belom Manastiru, a sredinom sljedeće godine raspisat ćemo natječaj za preostalih pet kilometara autoceste. Ovaj je projekt ukupne vrijednosti oko 450 milijuna kuna, a uz obilaznicu Belog Manastira i Petrijevaca koja je gotova, ulaganja u izgradnju i obnovu cestovne infrastrukture u Osječko-baranjskoj županiji iznose oko 750 milijuna, gdje se Projekt Slavonija, Baranja i Srijem posebno ocrtava - kazao je ministar Butković posebno zahvalivši županu Anušiću na ustrajnosti i naporima koje je ulagao da se ovi projekti realiziraju. Zadovoljstvo je izrazio i zbog činjenice što veliku većinu projekata u Slavoniji izvode domaće tvrtke, što je u vremenima krize osobito bitno za njihovo održanje i opstanak.

Željeznica i zračna luka
Ministrica Tramišak je pak posebno naglasila da su i ovi projekti na cestogradnji koji se upravo rade snažna poruka da će se razvoj Projekta Slavonija, Baranja i Srijem nastaviti i u novom programskom razdoblju EU-a 2021. - 2025., kao i suradnja Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva prometa vezano uz planove obnove željezničke infrastrukture, odnosno željeznice Osijek - Virovitica, a isto tako i obnove Zračne luke Osijek. To su projekti vrijedni više od 1,5 milijardi kuna samo na području Osječko-baranjske županije, dok je u kontekstu svih pet slavonskih županija u pripremi i razvojnim sporazumima više od pet milijardi kuna razvojnih investicija.

- Cilj i smisao projekata koji se izvode na ovim prostorima jest da se koriste vlastiti resursi: domaće firme i operativa, kao i naš građevinski materijal, poput pijeska iz rijeke Drave koji se koristi za gradnju nastavka koridora, ali i čišćenje korita Drave - konstatirao je župan Anušić napomenuvši kako se na završetak koridora 5C čekalo dugo prije svega zbog Milanovićeve Vlade, koja je taj koridor nakon završetka mosta stavila bez punog profila autoceste, te da ga ni danas ne bi imao da nije bilo dolaska ove Vlade. Očekuje da će približno u isto vrijeme koridor spojiti hrvatska i mađarska strana, a osvrnuo se i na druge važne projekte dvaju ministarstva: rekonstrukciju ceste DC2 Normanci - Bizovac te obilaznicu Našica.

Uoči obilaska radova na koridoru 5C ministar Butković i ministrica Tramišak, u društvu župana Ivana Anušića, predsjednika Uprave HC-a Josipa Škorića i gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba, posjetili su gradilište sjeverne obilaznice Belog Manastira.

Lidija Aničić
Koridor 5C i obilaznica Belog Manastira
- Zbog gustog teretnog prometa bilo je nužno projekt pokrenuti što prije. Obilaznica će sigurno puno značiti za građane Belog Manastira, ali i cijelu Baranju - istaknuo je Rob, podsjećajući kako će vrlo brzo blizu buduće obilaznice biti završen i dio koridora 5C, čime obilaznica dobiva na značenju. Upitan hoće li se graditi i južna gradska obilaznica, istaknuo je kako bi ona trebala prolaziti kroz vodoopskrbno područje, što iznimno poskupljuje radove, te da izgradnjom koridora ona ne bi imala nikakve svrhe. Dodao je i da je svako novo ulaganje u komunalu infrastrukruru vezano uz gospodarski razvoj Baranje, pa tako i dio koji se odnosi na turizam. I.G.
za 5 županija
U PRIPREMI I

SPORAZUMIMA

VIŠE OD PET

MILIJARDI KUNA
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike