Regija
PROJEKT VRIJEDAN 1,1 MILIJUN KUNA

I Groblje sv. Križa dobilo mrtvačnicu
Objavljeno 27. studenog, 2020.
DONJI MIHOLJAC - Na Groblju sv. Križa jučer je otvorena nova mrtvačnica. Na prigodnoj svečanosti, novosagrađeni komunalni objekt blagoslovio je vlč. Josip Antolović, župnik Župe sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu. Na svečanosti otvaranja mrtvačnice, gradonačelnik Goran Aladić kazao je kako će ovaj objekt imati veliku vrijednost za one obitelji koje će svoje pokojnike pokapati na Groblju sv. Križa. Naime, u Donjem Miholjcu su dva groblja i do sada su se pokojnici prevozili s jednog kraja grada na drugi. Pogrebni ceremonijal bi počeo na Groblju sv. Stjepana, gdje je pokojnik bio izložen u mrtvačnici, a nakon obreda prevozio bi se do Groblja sv. Križa, gdje se održao pokop, prema želji onih koji na ovom groblju imaju pravo korištenja grobnog mjesta. Gradnja mrtvačnice, koja je počela prošle jeseni, završena je krajem srpnja ove godine.

Riječ je o projektu vrijednosti oko 1,1, milijun kuna koji je finanirao Grad Donji Miholjac. Radove je izveo Sabax obrt za građevinske usluge Donji Miholjac, čiji su predstavnici, uz direktora poduzeća Doroslov d.o.o. za komunalne djelatnosti Ivana Pobija i predstavnike sudionika u gradnji, također nazočili otvorenju i blagoslovu nove mrtvačnice.

– Ovom prigodom zahvaljujem izvođaču radova, tvrtki Sabax, koja je u roku završila predviđene radove, projektantici Ivani Černoga te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u gradnji i opremanju mrtvačnice – kazao je gradonačelnik Aladić. S. Fridl
Dvije odarnice, rashladni uređaj
Prema projektu, ispred mrtvačnice je sagrađen natkriveni trijem za ispraćaj pokojnika. U mrtvačnici se nalaze dvije odarnice, gdje se izlažu pokojnici, prostori za obitelj pokojnika i svećenika, rashladni uređaj te sanitarni čvorovi. Sljedeće godine vanjski će se plato urediti betonskim opločnicima te će se izvesti hortikulturni radovi pokraj mrtvačnice. Inače, prošle jeseni ispred Groblja sv. Križa sagrađeno je parkiralište u koje je Grad Donji Miholjac uložio oko 390.000 kuna. Asfaltirano parkiralište ima 30 parkirališnih mjesta.
Najčitanije iz rubrike