Osijek
ŽUPNICI OČEKUJU BISKUPOVU ODLUKU

Nedjeljom više misnih termina?
Objavljeno 28. studenog, 2020.
Odluka Nacionalnog stožera da novim epidemiološkim mjerama ograniči broj nazočnih na misama na 25 vjernika, bez obzira na veličinu crkve, izazvala je različite reakcije župnika.

Kako je rekao donjogradski župnik vlč. Ivan Jurić iz Župe Preslavna Imena Marijina, ono što je za njega mjerodavno jest odluka mjesnog ordinarija - nadbiskupa mons. Đure Hranića, koju očekuje. Do zaključenja novina nismo saznali kako je odlučio nadbiskup. Jurić je spreman na opcije, uključujući i povećanje broja misnih termina da bi vjernici u manjim skupinama mogli njima nazočiti, ili usporedno vođenje euharistije u crkvi i pastoralnoj dvorani.

Vjernici su se i do sada pridržavali propisa. Oprezno su postupali i svećenici, kao i djelitelji pričesti i ubiratelji milostinje.

Monsinjor Adam Bernatović rekao je kako će se on pridržavati nove mjere u granicama mogućnosti, ostavljajući to vjernicima na savjest. Izrazio je nevjericu da je moguće učinkovito prebrojavati vjernike koji u konkatedralu ulaze iz triju ulaza. Kaže kako nema logike nametnuti broj od 25 vjernika u crkvi tijekom mise bez obzira na veličinu. Dovoljno je usporediti osječku konkatedralu sv. Petra i Pavla, apostola, koja je prema veličini treća crkva u Hrvatskoj (nakon katedrala u Zagrebu i Đakovu), s mnogo manjom crkvom sv. Roka u istoj župi, pa vidjeti koliko je odluka nelogična. Isto stajalište mogli smo čuti i od vlč. Jurića.

Osječki kapucinski gvardijan fra Anto Pervan (OFM Cap) je u petak donio odluku da će u nedjelju držati svete mise svaki sat, od 7 sati ujutro do 11 prijepodne (dakle u 8, 9 i 10 sati) te još u 18 i 19 sati, kako bi svatko od vjernika mogao pronaći svoje mjesto u crkvi. Podsjetio je da je na isti način organizirao mise u danima nakon proljetnog zatvaranja zbog koronavirusa. D.C.
Najčitanije iz rubrike