Osijek
NESLOMLJIVI DUH ADVENTA U OSIJEKU

Advent postaje veselo Adventiranje
Objavljeno 28. studenog, 2020.
TZ grada Osijeka bio je itekako svjestan epidemiološke situacije još u rujnu, kao i mogućeg razvoja događaja

Advent ne možemo otkazati, jer advent je u srcu, ključna je poruka s kojom ove godine izlazi Turistička zajednica grada Osijeka, a koja se svojski potrudila da, unatoč strogim epidemiološkim mjerama, od Osijeka ovaj put napravi glavnu vijest u predbožićnom vremenu i to kao grada u kojem će ipak zasjati tisuću adventskih lampica i zaživjeti duh Božića u punom smislu.

Naime, TZ grada Osijeka bio je itekako svjestan epidemiološke situacije još u rujnu, kao i mogućeg razvoja događaja, pa je s osmišljavanjem događanja krenuo razmatrajući sve opcije, od onih s tradicionalnim božićnim sajmom i kućicama, do adventskog događanja u kojem će sva grupna okupljanja biti ograničena, ali odlučni u namjeri da Osijek neće biti grad u kojemu je Grinch ukrao Božić.

- Advent u Osijeku ove godine postaje Adventiranje, odnosno od imenice radimo glagol i od stajanja činimo kretanje. Ono što je najbolja vijest jest to da ovo događanje neće biti virtualno, nego stvarno, Osijek će ponuditi pravi božićni štimung. Svjesni smo da u ovoj godini najviše osjećamo čežnju, onu čežnju za onim starim životom, Gradu ćemo ponuditi svjetlo, zajedništvo i poruke optimizma i ljubavi. Adventiranje je zamišljeno kao šetnja kroz grad, otkrivanje prekrasnih lokacija i adventskog ugođaja na neočekivanim mjestima. Tako bi šetnja počinjala od Trga svetog Ivana Pavla II., ispred konkatedrale, gdje će biti i adventski vijenac preko prekrasno osvijetljenog Sakuntala parka, ali i secesijskog zdenca, Perivoja kralja Tomislava, Parka kralja Petra Krešimira IV. te povratkom pokraj poštanske palače i secesijskom Europskom avenijom. Jedna od lokacija koja bi ove godine trebala biti okićena jest i osječki Zrinjevac. Želimo da Osječani ne samo kada šetaju, nego i kada se voze kroz središte grada, i to Europskom avenijom i Gundulićevom ulicom, osjete adventski ugođaj. Ove godine možda nećemo moći ponuditi kućice s kuhanim vinom i kobasicama, a oko kojih bi se okupljali i grijali, ali zato, ako nam to dopuste epidemiološke mjere, imamo ideju za postavljanje prvog adventskog drive-ina. Naime, u suradnji s našim partnerom Arrivom, prostor ispred središnjeg autobusnog kolodvora planiramo pretvoriti u mjesto adventskog drive-ina. Ovdje postoje platforme na kojima bi se postavile kućice s kuhanim vinom i kobasicama, a građani bi iz svog vozila mogli naručiti i preuzeti adventsku gastroponudu, i to bez da izlaze iz automobila. Autobusni kolodvor ovdje ima i personifikaciju mjesta dolazaka i polazaka, mjesta gdje turizam počinje, putovanja, čežnje i zajedništva - poručuje Tajana Rogulja, direktorica Ureda Turističke zajednice Osijeka.

Jedan od poruka Adventa u Osijeku 2020. svakako je i zajedništvo, a sve će se moći podržati i na društvenim mrežama pod #ZajednoZaJedno zamišljenim kao zgodnom igrom riječi. Turistička zajednica vrijednim će nagradama potaknuti sve trgovce i obrtnike da ove godine okite izloge svojih poslovnica da bi tako cijeli grad zasjao ljepše nego ikada.

- Riječ je o dodatnom impulsu za poslovnu zajednicu pod nazivom “Osvijetlimo Osijek zajedno”, kako bi Adventiranje bilo još ugodnije u cijelom gradu, i kako bi male poslovne obitelji osjetile zajedništvo. Stoga pozivamo na uređenje izloga koje će naše građena grijati svojom toplinom - naglašava Rogulja, a dodajmo kako je za najljepše okićene izloge već osiguran i fond nagrada.

Uz iznimno topli adventski štimung iz TZ-a su pripremili i adventski online kalendar da bi svi građani zajedno mogli odbrojavati 24 dana adventa, i to kroz nagrade i poruke koje će nas u predbožićnom duhu podržavati u činjenju dobrih djela.

Turistička zajednica kroz trajanje adventskog događanja, a koje počinje paljenjem prve adventske svijeće i traje do 30. prosinca, namjerava i dodatno otkrivati posebna događanja na određenim mikrolokacijama, a jedno od posebnih iznenađenja sigurno će biti i specijalno osvjetljavanje velikog bora. Nefreteta Z. Eberhard
Osijek su ljudi
Poruke koje TZ grada Osijeka želi poslati ovoga adventa su i one da smo zajedno i kada smo razdvojeni, jer grad čine ljudi. - Osijek je grad u kojemu su ljudi njegova najveća snaga, oni su ti koji “svijetle” svojom pozitivnom energijom. Zajedno se ove godine borimo za jedno, a to je ljubav koju vidimo kroz sigurnost, obitelj, a ove godine posebno zdravlje - poručuje Rogulja.
Najčitanije iz rubrike