Magazin
TJEDNI OSVRT

Plenković učvrstio vlast i na izborima u HDZ-u
Objavljeno 28. studenog, 2020.

Hrvatska demokratska zajednica ponovno je prvi izbor među biračima. Prema novom Crobarometru Dnevnika Nove TV za tu bi stranku glasovalo 31,5 posto ispitanika. Osim toga, članovi HDZ-a u nedjelju su birali nove predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a. Većih iznenađenja nije bilo.


Jedna od najzanimljivijih bitaka, ona u Vukovarsko-srijemskoj županiji, završila je u korist ministra obrane Marija Banožića. U utrci za čelnu funkciju u županijskom odboru HDZ-a Banožić je premoćno pobjedio jedinog protukandidata, dožupana Josipa Dabru. Tu još valja istači da će novi šef zagrebačkog HDZ-a biti zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mislav Herman. Uglavnom što se tiče HDZ-a nakon izbora odmah je komentirano kako je predsjednik vladajuće stranke i premijer Andrej Plenković učvrstio vlast u stranci jer su njegovi favoriti preuzeli najveće gradove pa time i on kao i sam vrh stranke mogu biti zadovoljni. "Idemo sada u županijski odbor izabrati najbolje što HDZ ima na ovom području i krećemo odmah u pripreme za lokalne izbore koji će, iako se čine daleko, doći jako brzo", izjavio je Banožić dodajući kako HDZ na istoku Hrvatske mora vratiti svoju snagu i vlast u onim sredinama u kojima ih je gubio proteklih godina. Po njegovim riječima, treba prije svega vratiti mlade ljude i sve one koji imaju energije, vizije, rješenja i sposobnosti rješavati probleme. Unutarstranačke izbore u HDZ-u za portal Direktno komentirao je i komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić. Istaknuo je kako su u velikim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka izabrana "nova lica". Primjerice, u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku je, nastavlja, stabilno posložena situacija; Ivan Anušić ima neupitnu poziciju na županijskoj razini dok je Ivan Radić kao novo lice bio bez protukandidata na gradskoj razini. "Već sada je jasno tko će biti HDZ-ov kandidat za župana i gradonačelnika i to je prilika da stranka nakon dugo vremena u Osijeku ima svog gradonačelnika", istaknuo je Trogrlić. S druge strane, "stari kadar" se nije micao pa je tako za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Virovitičko-podravske županije izabran Josip Đakić, kao jedini kandidat za to mjesto, iako se očekivala smjena generacija. "Pretpostavljam da se nije htjelo ići u radikalne promjene prije izbora, jer ako nisu prihvaćene i dogovorene, onda one u pravilu uzdrmaju stranku, a to nitko ne želi pred lokalne izbore", uvjeren je taj komunikacijski stručnjak. 


Činjenicu da su izbori unutar HDZ-a prošli mirno i stabilno, u većini slučajeva dogovorno i bez potresa, objašnjava time da stranka tako funkcionira kada ima jakog lidera. "Andrej Plenković je potvrdio svoj legitimitet i snagu i to uvjerljivo na parlamentarnim izborima. Koliko je jak pokazuju i unutarstranački izbori u HDZ-u", sažeo je Troglić.
Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike