Mozaik
Damir Urban gostovao na MAKK-u:

Ja ću sigurno biti glazbenik doživotno!
Objavljeno 27. studenog, 2020.
SVE SNIMKE KONFERENCIJE MOGU SE POGLEDATI ONLINE

Ja ću sigurno biti glazbenik doživotno - poručio je Damir Urban u velikom intervjuu tijekom 4. dana Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK, koju organizira stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja.

- Biti glazbenik nije zanimanje, to je poziv. To je ono što jesam, bez obzira na trenutačne okolnosti. Naravno da bi bilo idealno da smo sad na turneji i da možemo publici predstaviti naš rad, ali ja i dalje stvaram i radim - izjavio je Urban, opisujući 2020. godinu iz perspektive glazbenog profesionalca čiji je sektor jedan od najpogođenijih u aktualnoj krizi. Njegova godina počela je obećavajuće, stigle su nagrade Rock&OFF i Porin za pjesmu godine ("Iskra"), no nove okolnosti tražile su prilagodbu planova i želja ovoga vrsnoga autora i glazbenika. Ipak, zadržao je svoj jedinstveni pristup glazbi kroz igru i istraživanje.

- Kod ljudi koji imaju potrebu za stvaranjem ne postoji povoljno i nepovoljno. Stvara se uvijek i u svim uvjetima. Istina, nekad su stvari lakše, a nekad teže, ali potreba je ista. Meni je glazba lijek, a vjerujem i slušateljima. U ovim vremenima svima nam treba glazba da zadržimo zdrav razum - kaže Urban.

U intervjuu je otkrio i dosad nepoznate detalje o svom kreativnom procesu, ispričao je što ga je nagnalo da Riječane u travnju ohrabri svirkom na krovu autobusa te kako njegove pjesme često odlutaju vlastitim putem i napuste svog autora. Tako je i "Iskru" izvorno pisao za svog sina, a na kraju je prema toj pjesmi ime dobila njegova kći. Uz to, Urban je dojmljivo opisao atmosferu koncerata kako ih on doživljava s pozornice.

- Kad bih mogao, sutra bih navečer od svih mjesta na svijetu najradije bio na koncertu, naravno - rekao je u razgovoru s Milanom Majerović-Stilinovićem.

Četvrti dan MAKK-a svojom je glazbom obojila mlada zagrebačka kantautorica Nika Turković izvevši, uz svoje aktualne hitove "Boje" i "Gledaj me", i klasik "Gdje Dunav ljubi nebo", autora Krešimira Klemenčića i Alke Vuice, kojeg je u originalu proslavila Josipa Lisac. Ovogodišnji MAKK u online izdanju zaključen je u velikom stilu u petak i to panel-diskusijom "Glazba između granica stoljeća i država". Velike zvijezde Dino Merlin, Momčilo Bajagić Bajaga i Husein Hasanefendić Hus ispričali su kako postati i ostati na zajedničkom glazbenom tržištu. Za glazbeno zatvaranje bio je zadužen synth pop-duo Pocket Palma. Snimke s konferencije mogu se pogledati na kanalu HDS ZAMP-a na YouTubeu. T.Kvorka
U ovim vremenima svima nam treba glazba da zadržimo zdrav razum - kaže Urban
Najčitanije iz rubrike