Mozaik
“GREATEST HITS” GRUPE QUEEN

39 godina od objave prvi put u Top deset
Objavljeno 28. studenog, 2020.
Kompilacijskom albumu "Greatest Hits" grupe Queen, 39 godina i mjesec dana nakon njegova izlaska, napokon je pošlo za rukom plasirati se u Top 10 američke top-liste albuma. Točnije, ovoga tjedna album najvećih hitova slavnog sastava popeo se na 8. mjesto ljestvice Billboard 200, što je velik skok u odnosu prema prošlotjednom 36. mjestu, što je također bio izvrstan rezultat za izdanje staro gotovo četiri desetljeća, piše magazin Billboard.

Od objavljivanja krajem listopada davne 1981., "Greatest Hits" Queena - sadrži 17 pjesama, među kojima su "Bohemian Rhapsody", "Don‘t Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love", "Somebody to Love" i "We Are the Champions" - proveo je ukupno 413 tjedana na američkoj top-listi, pri čemu mu je najveći uspjeh bio 11. mjesto koje je dosegnuo 1992. Zanimljiv je i razlog njegova neočekivanog skoka na 8. mjesto. Naime, ono što se nije dogodilo ni poslije smrti Freddieja Mercuryja 1991., kako to obično biva, ni nakon velikog uspjeha biografskog filma "Bohemian Rhapsody" iz pretprošle godine, ovjenčanog s četiri Oscara, dogodilo se zbog munjevitog rasta prodaje - vinilnog izdanja. Tom je uspjehu uvelike kumovalo sniženje cijena svih gramofonskih ploča 14. studenoga u najvećem trgovačkom lancu u Sjedinjenim Američkim Državama, Walmartu (koštale su 15 dolara), jer u tom je tjednu "Greatest Hits" prodan u 24.000 primjeraka, od toga čak 23.000 na vinilu.

Inače, ova kolekcija najvećih hitova grupe Queen u svijetu je dosad prodana u 25 milijuna komada, što je svrstava među najprodavanije albume svih vremena. U kolovozu ove godine probila je rekord u Velikoj Britaniji s više od 900 tjedana na top-listi najprodavanijih albuma. Na domaćem terenu "Greatest Hits" je postao platinast 20 puta, a sveukupno šest milijuna prodanih primjeraka čini ga najprodavanijim albumom ikad u Velikoj Britaniji.

U pitanju je najdulje razdoblje između objave određenog izdanja do njegova prvog ulaska među Top 10 na ljestvici Billboard 200, tu je apsolutni rekorder veliki Nat King Cole sa svojim albumom "The Christmas Song" koji je objavljen 1963., a među deset se prvi put plasirao tek početkom 2019. kao rezultat digitalne prodaje. D. Miklić
Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike