Novosti
222 POZITIVNE OSOBE U OBŽ

Tijekom vikenda pojačani nadzor provođenja epidemioloških mjera
Objavljeno 27. studenog, 2020.

Vezani članci

U HRVATSKOJ REKORDNIH 4080 NOVOZARAŽENIH, UMRLO JE 48 OSOBA

Božinović najavio kazne zbog nepoštivanja novih mjera protiv koronavirusa

Nakon sjednice Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, koja je održana u proširenom sastavu jer su na njoj bili i predstavnici gradova, načelnik Stožera Ivan Hampovčan izvijesti je da je u posljednja 24 sata u laboratorijima KBC Osijek i Zavoda za javno zdravstvo analizirano je 611 uzoraka od kojih su pozitivna 222. Od novopozitivnih osoba na COVID 19 su 152 iz Osijeka, 21 iz Đakova, 19 iz Belišća, 17 iz Našica, 16 iz Valpova, 14 iz općine Čepin, ostali imaju po manje zaraženih.

„Trenutno su na liječenju 222 osobe u KBC-u Osijek i Županijskoj općoj bolnici u Našicama, u Osijeku 185. Od toga je 39 osoba na respiratoru. U našičkoj bolnici imamo 37 pacijenata koji su oboljeli. U 24 sata preminule su nažalost 4 osobe, njihova su godišta 1930-a, 1942-a, 1948-a i 1936-a. U samoizolaciji je 2407 osoba, policija je provjerila 14 osoba, od toga je jedna dojava bila točna“, izvijestio je Hampovčan.

Ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr. Željko Zubčić istaknuo je da raste broj oboljelih, pozitivnih i hospitaliziranih u KBC-u. „Generalna popunjenost kapaciteta je na 82 posto, još kapaciteta imamo, svakodnevno po pet pacijenata prebacujemo u bolnicu u Našice. Ovaj vikend nije izgledna opcija da prelazimo na rezervne pozicije, još uvijek se borimo, imamo puno prijema, to se nije stišalo, ali imamo i puno otpusta. Do sada, od početka epidemije imamo više od 700 otpuštenih pacijenata iz bolnice, to su osobe koje su bile hospitalizirane i oporavljene, a vidjeli ste, nažalost, ove statistike koliko je preživljenje pacijenata koji su u respiracijskom centru – to je nekih 50 do 60 posto. Upravo u ovoj statistici umrlih dobar dio je njih koji su liječeni uz pomoć respiratora“, pojasnio je dr. Željko Zubčić.

Dr.sc. Tomislav Dijanić, voditelj Epidemiološke službe ZZJZ-a Osječko-baranjske županije pojasnio je situaciju po pitanju provedbe brzih testova. „Osobe se moraju naručiti isto kao i za ova druga testiranja, Služba za mikrobiologiju ih zaprima, i ovisno o broju se testira. Na dnevnoj bazi dobiju se nalazi od brzih testova, za sada se uspije napraviti sve što je bilo zatraženo“, kazao je Dijanić.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec kazao je da je Stožer CZ-a Osječko-baranjske županije dao preporuke da se pojačaju kontrole i nadzori mjera pa će se se tijekom vikenda pojačano kontrolirati, posebice trgovački centri. „Povod je „crni petak“ i pojačana cirkulacija i prometa i ljudi pa će se pojačano kontrolirati te lokacije da bi se mjere poštivale. Od strane Ravnateljstva CZ-a RH nabavljene su odore koje će županijski stožer podijeliti lokalnim
stožerima koji su također uključeni u kontrolu i provedbu mjera na svojim područjima. Predstavnici gradova s našeg područja, znači Osijeka, Đakova, Valpova, Belišća, Našica i Donjeg Miholjca će danas preuzeti opremu, a općine Osječko-baranjske županije za operativne snage Civilne zaštite opremu će dobiti tijekom vikenda", najavio je Grgec.

Darko Pejić