Osijek
DJECA I MLADI

Otuđeni su i ovisni o mrežama i igricama
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Slobodno vrijeme djece i mladih nije strukturirano, ni organizirano, pa su često prepušteni sami sebi

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza održava se Međunarodno znanstveno-stručna konferencija "4 – One" (Za-jedno) o temi "Djeca i mladi u riziku od problema u ponašanju".


Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a sufinancirana je sredstvima Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade RH u sklopu projekta "Zajedno".


Zbog novih epidemioloških mjera na konferenciji je bilo 25 osoba, a ostali su sudionici program pratili preko Zooma.


Konferenciju je vodio prof. dr. sc. Goran Livazović s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.


Suzana Vargović, pedagoginja iz Breze, rekla je kako su problemi u ponašanju mladih danas vezani uz ovisnost o društvenim mrežama i računalnim igrama te distancirano roditeljstvo.
- Među mladima je izražena ovisnost o medijima, odnosno o društvenim mrežama i računalnim igricima, i oni često osjećaju pomanjkanje smisla, cilja i nemotiviranost za školu. Izloženi su i nasilju preko medija, a tu je i nedostatk socijalnih vještina, koje su potrebne da bi se mlada osoba prilagodila u zajednici. Slobodno vrijeme bitan je čimbenik u razvoju djece i mladih, a nije strukturirano, ni organizirano, pa su često prepušteni sami sebi. Roditelji nemaju vremena, a u društvu se osjeća kriza vrijednosti kao što su poštenje i odgovornost. Sve to za posljedicu ima rizik od pojave problema. Javlja se i fenomen otuđenja. Kada se dijete ne potiče dovoljno da ima pozitivnu sliku o sebi i samopoštovanje, ono se povlači i postaje mu lakše komunicirati preko društvenih mreža. Tako se događa da desetogodišnjaci pričaju kako imaju stotinu prijatelja, a u stvarnosti su to samo površna poznanstva, a dijete je otuđeno - rekla je Vargović.


Ivana Solar
Međunarodna suradnja
"Ovo je razmjena iskustva znanstveno-istraživačkih pristupa i primjera dobre prakse. Sudionici su iz SAD-a, Švicarske, Austrije, Slovenije i naši domaći stručnjaci. Prenijet će iskustva istraživanja i praktičnih saznanja. Prije mjesec dana imali smo seminar i pokušali našim stručnjacima u sustavu socijalne skrbi približiti iskustva Švicarske. Suradnju podižemo na višu razinu. Želimo iz domene socijalne pedagogije, socijalne psihologije, prava, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti i umjetnosti opisati holistički pristup rješavanja problema mladih u riziku od problema u ponašanju", rekao je Livazović.
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

Najčitanije iz rubrike