Osijek
BOLJI UVJETI ZA POLJOPRIVREDNIKE

Za sustav navodnjavanja 78 hektara osigurano je 9,5 milijuna kuna
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Općina Ernestinovo izrazito je ruralan kraj s velikim površinama iznimno kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta. No velike promjene klimatskih uvjeta i tehnoloških procesa u proteklom razdoblju znatno su utjecale na poljoprivrednu proizvodnju, stoga se moraju razvijati i novi pristupi i načini rada.


Jedan od zasigurno pozivnih pristupa je sustav navodnjavanja, koji će omogućiti optimalnu količinu vode za pravilan i pravodoban rast i razvoj biljaka, a svakako i znatno veći prinos kultura na poljoprivrednim površinama u općini Ernestinovo.


Općinska načelnica Marijana Junušić kaže da je s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem potpisan ugovor za gradnju sustava navodnjavanja "Mala šuma, veliki vrt", a izabran je i izvođač radova, kao i tvrtka za nadzor radova, koji bi trebali biti završeni u dvije godine.


- U našoj općini se na 78 hektara poljoprivrednih parcela "Mala šuma, veliki vrt" nalazi, između starog i novog toka rijeke Vuke u Laslovu, mali poljoprivredni riječni otok jer ga Vuka okružuje. Izgradnjom sustava navodnjavanja naša "Mala šuma, veliki vrt" pretvorit će se u poljoprivredni raj, u kojem će poljoprivrednici moći proizvoditi različite vrste visokokvalitetnih i visokoprofitabilnih proizvoda i kultura, koje će na samom kraju ponuditi kupcima koji žude za kvalitetnim, domaćim proizvodima – kaže načelnica Junušić.


Dodaje kako je cilj Nacionalnog projekta navodnjavanja da se organiziranjem navodnjavanja, promjenom strukture poljoprivredne proizvodnje te uvođenjem dohodovnih kultura osiguraju preduvjeti za primjenu novih tehnologija u uvjetima navodnjavanja, što bi trebalo rezultirati boljim korištenjem prirodnih resursa za učinkovitiju poljoprivrednu proizvodnju, a u konačnici voditi razvoju ruralnih prostora.
- Osječko-baranjska županija prijavila je projekt Sustav navodnjavanja "Mala šuma, veliki vrt" na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. "Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja" u travnju 2019. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za taj je sustav na našem području odobrila 9,5 milijuna kuna, a raduje nas što intenzitet potpore iznosi sto posto svih prihvatljivih troškova iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – kaže Junušić. D.Pejić
To bi trebalo rezultirati boljim korištenjem prirodnih resursa za učinkovitiju poljoprivrednu proizvodnju
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike