Novosti
SMANJITI DIGITALNI JAZ MEĐU DJECOM

Bez adekvatne opreme 12 posto obitelji
Objavljeno 27. studenog, 2020.

Udruga Professional Women‘s and Men‘s Network Zagreb (PWMN) pokrenula je u suradnji s partnerima inicijativu "Jednake (digitalne) prilike za sve", koja za cilj ima smanjivanje digitalnog jaza među djecom bez adekvatnog pristupa računalnoj opremi i internetu, te im osigurati jednake prilike za stjecanje digitalnih vještina kao preduvjeta za uspješno školovanje, rad i život općenito.

Projekt započinje nabavom 50 prijenosnih računala, osiguravanjem kvalitetnog pristupa internetu i edukacijama za djecu iz obitelji koje okuplja udruga Obitelji 3plus, a to su obitelji s troje ili više djece. Plan je PWMN-a u sljedećoj fazi projekta obuhvatiti i djecu iz obitelji slabijeg socijalno-imovinskog statusa, kao i djecu u institucionalnoj skrbi.

"Iako je epidemija koronavirusa ubrzala proces digitalizacije u svim dijelovima hrvatskog društva i ubrzala stjecanje digitalnih vještina, uvođenje nastave preko interneta upozorilo je i na zanemarenu te nedovoljno prepoznatu digitalnu podjelu među djecom. Nisu sva djeca nastavu na daljinu, dok je ona bila jedina opcija, pohađala iz vlastitih soba, sa superbrzim internetom i računalom. U stvarnosti mnoga od njih dijele jedno računalo s drugim članovima kućanstva ili nastavu prate preko mobitela. Kao udruga koja zagovara i potiče punu ravnopravnost u radnim sredinama, u PWMN-u duboko vjerujemo u ravnopravnost prilika za sve, u svim područjima života. Istraživanja provedena i u svijetu i kod nas u Hrvatskoj upozoravaju da mladi kojima su internet, računala i dodatne edukacije digitalnih vještina teže dostupni, mogu imati probleme u učenju, što postaje prepreka i kasnijem uspjehu u profesionalnoj karijeri i životu. Time su neka djeca stavljena u neravnopravan položaj u odnosu prema njihovim vršnjacima koji se ne suočavaju s ovim izazovima. Međutim, ako djeci pružimo jednak pristup digitalnim tehnologijama, sadržajima i vještinama, imat će jednake šanse za uspjeh. Vjerujemo da ovom inicijativom zajedno možemo u tome pomoći“, kaže Marijana Šarolić Robić, predsjednica udruge PWMN Zagreb.

Istraživanje koje je provela ova udruga, među 2300 obitelji diljem Hrvatske, pokazalo je da 12 posto obitelji u kućanstvu ne posjeduje prikladnu opremu, poput računala i televizora, za praćenje nastave na daljinu. Među obiteljima s više od troje djece taj je postotak još veći i iznosi 18 posto, a čak 40 posto takvih obitelji zabrinuto je za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu nastave na daljinu. Inicijativu su financijski podržali Wiener osiguranje i Kraš te Algebra, koja je pripremila poseban online program digitalne pismenosti za djecu.

Ivana Solar
BROJNI IZAZOVI
“Projekt PWMN-a smatramo jako važnim i sretni smo što u prvoj fazi obuhvaća djecu iz 3plus obitelji. Nisu sve obitelji s više djece u istom položaju, ali sve su suočene s većim financijskim, logističkim, organizacijskim i drugim izazovima u odnosu prema drugim obitelji, stoga im je ovakva pomoć dragocjena“, istaknuo je dr. sc. Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.
Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta