Osijek
GRADSKO VIJEĆE USVOJILO PRORAČUN GRADA OSIJEKA ZA 2021.

Projekt Kopika bit
će čak tri puta skuplji
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Oporbenim vijećnicima u oko je posebno upala stavka o dodatnom iznosu od milijun kuna za troškove odvjetnika

Treći rebalans ovogodišnjeg proračuna i usvajanje proračuna za 2021. godinu bile su središnje točke u četvrtak održane 33. sjednice Gradskog vijeća. Naime, ova sjednica održana je pod strogim epidemiološkim mjerama, pa su čak i pročelnici gradskih odjela bili izdvojeni u zasebnoj  prostoriji, a za medije je bio osiguran online prijenos. Iako je sljedeća sjednica za malo više od tjedan dana najavljena u Vikarijatu vrlo je izgledno da se neće održati uživo nego putem zoom aplikacije. Inače, zbog epidemiološke situacije, ove godine prvi put neće biti niti svečane sjednice za Dan grada 2. prosinca.

Trećim rebalansom u 2020. godini potvrđeno je da je ovogodišnji proračun ipak manji za čak 47, 1 milijun kuna u odnosu na prvotno planirani, a koji je kod usvajanja krajem prošle godine iznosio 812, 8 milijuna kuna. Vijećnici oporbenog HDZ-a odmah su ustvrdili kako to samo potvrđuje da su bili u pravu tvrdeći kako je proračun bio prenapuhan i neostvariv, a pročelnik Upravnog odjela za financije David Krmpotić objasnio je da je s jedne strane došlo do rasta prihoda kod poreza na dohodak i  onoga od imovine, dok su manji oni od komunalne naknade i to zbog COVID-a. Ipak zbog epidemije nije došlo niti do prodaje poslovnog zemljišta u zoni Nemetin i određenih poslovnih prostora, a povećane su subvencije trgovačkim društvima. Jedan dio sredstava prebacuje se u sljedeću godinu jer je došlo i do usporavanje dinamike i realizacije projekata, posebice onih u Tvrđi, Industrijskoj zoni Nemetin, ali i primjerice OŠ Mladost te kupalištu Copacabana. Ovo kupalište bilo je jedna od glavnih tema rasprave na sjednici u četvrtak, budući je Grad Osijek priznao  kako do početka radova na obnovi kupališta Copacabana nije došlo jer se u međuvremenu ispostavilo da je cijena uređenje tri puta veća od predviđenih sredstava. Između ostalog morat će se raditi potpuno novi olimpijski bazen jer sadašnji ne zadovoljava uvjete suvremenih sportskih natjecanja te nije moguća samo njegova obnova. Također se mora raditi i potpuno novi pristup odvodu vode iz bazena u skladu sa strogim ekološkim zakonima Europske unije, prema kojima nije dozvoljeno izlijevanje ove vode direktno u Dravu.

Točka u rebalansu proračuna koja je posebno upala u oko oporbenim vijećnicima je i povećanje iznosa za usluge odvjetnika u iznosu od milijun kuna, pa je vijećnik Vinko Kuduz zatražio da se objasni kome i zašto Grad mora platiti milijun kuna za usluge. Prema riječima Davida Krmpotića  riječ je o odvjetničkom uredu Dejana  Španovića, koji zastupa Grad u slučaju s povećanjem godišnje naknade za pravo puta za postavljanje EKI infrastrukture, a što će Gradu u sljedećim godinama donijeti čak osam milijuna kuna od  HAKOM.a. Za ovu uslugu odvjetnička naknada je 10 posto ili 800.000 kuna plus PDV.

Inače, iako je Krmpotić zaključio da je proračun za ovu godinu smanjen tek za šest posto, oporba je zaključila da brojna obećanja nisu ispunjena te ga nije podržala pa je ova točka prošla s 19 glasova za i 15 protiv.

Isti broj glasova dobila je i točka usvajanja proračuna za 2021. godinu. Tako u 2021.  Grad ulazi s planiranim proračunom od 836, 2 milijuna kuna. Kapitalni projekti i u sljedećoj godini bit će Razvoj i unaprjeđenje Tvrđe, Centar za posjetitelje u Tvrđi i IT park.  No, planirano je i povećanje troškova gradske uprave od 1,8 milijuna kuna, novi kredit od 24 milijuna kuna, ali i otplata kreditnog zaduženja od 40 milijuna kuna, čime bi ukupan dug grada sljedeće godine bio 260 milijuna kuna sa zaduženošću od 14 posto. N.Z.Eberhard

Od. 1. siječnja ukida se porez na korištenje javne površine

Ono što bi najviše moglo razveseliti osječke ugostitelje je najava ukidanja dva od tri lokalna poreza u 2021. Tako bi se od 1. siječnja ukinuo porez na potrošnju i porez na korištenje javne površine. U prethodnom razdoblju Grad je od ovog porezao ostavario oko tri milijuna kuna, ali se ukidanjem ovog  nameta želi rasteretiti poduzetnike i pomoći im u vrijeme otežanog poslovanja. Ova mjera je jednoglasno usvojena na Gradskom vijeću.

 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike