Osijek
SJEDNICA SKUŠTINE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Županija financijski stabilna, svi projekti idu prema planu
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Najvažnija točka bila je ona o prihvaćanju prijedloga rebalansa proračuna

Izglasavanje rebalansa proračuna, stanje u zdravstvenom sustavu i borba protiv korone teme su koje su okarakterizirale jučer održanu 34. sjednicu Županijske skupštine. Sjednica je zbog epidemioloških mjera osiguranja dovoljnog razmaka i ovaj put održana u velikoj vijećnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti uz kvalificiranu većinu, nazočio je 41 od ukupno 55 vijećnika.

Strateški, najvažnija točka dnevnog reda bila je ona o prihvaćanju prijedloga rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Prve je izmjene i dopune proračuna Skupština Osječko-baranjske županije donijela na sjednici održanoj u srpnju, kada je procijenjen na 1,564 milijarde kuna. Novim prijedlogom prihodi su smanjeni u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna, dakle na 1,510 milijardi kuna.

Povećanje prihoda

- Ovo je rebalans uobičajen u ovo doba godine. Poravnavaju se stavke koje su bile utrošene, neke koje su se pokazale potrebnije od onih koje su u ovoj situaciji bile manje potrebne. S ovim rebalansom pripremamo proračun za iduću godinu. Zaključno, situacija u županiji je financijski stabilna, projekti koje smo planirali idu svojim tijekom - rekao je župan Ivan Anušić.

Podrobnije razloge usvajanja rebalansa potom je pred vijećnicima obrazložila Snježana Raguž, pročelnica Upravnog odjela za javne financije.

- Novim prijedlogom prihodi su smanjeni u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna. Od toga se 25 milijuna kuna odnosi na županijski proračun, a ostatak samo na smanjenje prihoda proračunskih korisnika koji su evidencijski prikazani u proračunu. Određene korekcije su rađene i u dijelu prihoda od poreza na dohodak, prvim rebalansom se pokušalo što realnije planirati, ali je bilo nemoguće zbog tada niza nepoznanica (misli na situaciju oko proljetnih restrikcija, nap.a.). Sada je sve mnogo izvjesnije, pa smo porez na dohodak povećali za 5,8 milijuna kuna. Povećanje na prihodovnoj strani imamo i zato što je sklopljen ugovor o koncesiji na vađenje pijeska iz Drave, što je proračunu donijelo dodatnih 3,5 milijuna kuna - rekla je Raguž.

Našička bolnica

S rashodovne strane navela je primjer smanjenog zaduženje za realizaciju projekta izgradnje 1. gimnazije, to je projekt koji se radi u suradnji s Gradom Osijekom, no izvjesno je da u ovom trenutku neće moći početi realizacija. Također i u slučaju nekih drugih projekata, iznosi su korigirani ili u računovodstvenom smislu ili ako je bilo ušteda, raspoređeni na druge projekte.

Odgovarajući na vijećnička pitanja, župan Ivan Anušić izvijestio je kako je došlo do promjena na čelu uprava u Ljekarnama Srce (ljekarne Osječko-baranjske županije) i županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

- U Zavodu je istekao mandat ravnatelju, imenovana je nova ravnateljica. S pozicije mjesta ravnatelja Ljekarni Srce smijenjen je dosadašnji ravnatelj, a na njegovo mjesto je imenovan raniji ravnatelj ZZJZ-a. Redovite su to kadrovske promjene koje se događaju i koje će se događati u budućnosti - rekao je župan.

Nije izrijekom spominjao imena, ali je poznato kako je Zlatko Pandžić novi ravnatelj županijske mreže ljekarni, a nova ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije je Nataša Turić.

Župan je odgovorio i na upit kakvo je stanje u Općoj županijskoj bolnici Našice, u kojoj je navodno bilo određenih financijskih poteškoća.

- Situacija u našičkoj bolnici, koja je sada postala COVID bolnica, takva je da su podmirena sva dugovanja, i za plaće i ostala prateća davanja. Resorno ministarstvo im je doznačilo 8,5 milijuna kuna za dug prema veledrogerijama i u ovom trenutku nema probleme ni s funkcioniranjem bolnice u Našicama ni sustava u cijelosti. Pokušavamo pratiti sve probleme, nastojim pomoći, što s pozicije županijske uprave, što s pozicije Stožera civilne zaštite - rekao je župan Anušić.

A u smislu pomoći - na Skupštini je donesena odluka o još jednoj pomoći županijskim poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno negativnim utjecajem pandemije koronavirusom, riječ je o financijskoj pomoći u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna.

Iduća sjednica Županijske skupštine najavljena je za 10. prosinca, tada će se pred vijećnicima naći prijedlog proračuna Osječko-baranjske županije za 2021. godinu.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike