Osijek
OBLJETNICA U CENTRU “IVAN ŠTARK”

Boravak je i nakon šest godina ugodno mjesto za radionice i druženje
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Zahvaljujući otvaranju Poludnevnog boravka Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” u studenome 2014. godine 20 je nekadašnjih polaznika dobilo priliku vratiti se u ustanovu koja se do tada, zbog nedostatka prostora, kadra i financijskih sredstava, više nije mogla brinuti o njima. Šest godina poslije Poludnevni boravak potpuno je opremljen prostor za odrasle korisnike s invaliditetom, za usluge iz sustava socijalne skrbi. Korisnicima je ondje pružena usluga radne okupacije, prehrane, brige o zdravlju, organiziranog provođenja slobodnog vremena kao i psihosocijalne rehabilitacije.

Šesta je obljetnica obilježena u skladu s epidemiološkim mjerama, a nazočile su joj i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivana Stanić te predstavnice Inner Wheel Cluba Katica Štark i Milica Knežević.

- Proteklih šest godina Grad Osijek i Osječko-baranjska županija u jednakim su iznosima financirali troškove režija i prehrane te plaće djelatnika - radnog terapeuta, njegovatelja i medicinske sestre. Istodobno, odvajali su sredstva za uređenje i opremanje prostora, pa je to danas ugodno mjesto za rad i druženje. U dvjema radionicama ukupno 40 korisnika provodi radne i kreativne aktivnosti, svatko prema svojim mogućnostima i željama - rekla je ravnateljica Centra Edit Lemal. Pojašnjava kako ondje neki obrađuju drvo i metal te izrađuju ukrasno-uporabne predmete, drugi obrađuju vrt, kose travu i slično, a dio se odlučio za kreativno izražavanje. Rezultate svog rada izlažu i prodaju te korisnici na taj način zarađuju za novi radni materijal.

Lemal je istaknula kako su, osim podrške Grada i Županije, od jeseni prošle do srpnja ove godine članice Inner Wheel Cluba donirale ukupno 72 tisuće kuna. Tim su sredstvima zamijenjeni stari strojevi, uređaji i alati te su sada prilagođeni za sigurniji rad osoba s motiričkim teškoćama.

Ravnateljica je tom prilikom istaknula i činjenicu kontinuiranog povećanja broja korisnika i njihovih potreba u očuvanju mentalnog zdravlja.

- Tu je i potreba roditelja za zbrinjavanjem djece te potreba društva u cjelini. Stoga je nužno trajno rješavanje ove problematike i nadamo se davno planiranoj izgradnji Centra za rehabilitaciju odraslih osoba - istaknula je Lemal.
M. Mihelić
U “Štarku” se nadaju davno planiranoj izgradnji Centra za rehabilitaciju odraslih osoba
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana