Novosti
NOVA PRAVILA I PREPORUKE VRIJEDIT ĆE DO BADNJAKA

Za svaku epidemiološku mjeru Vlada će pripremiti i ekonomsku protumjeru
Objavljeno 25. studenog, 2020.
HUP poslao nove prijedloge kompenzacijskih mjera Vladi RH kojima bi se amortizirao dio financijske štete

Nove epidemiološke mjere radi suzbijanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj bit će objavljene u četvrtak, a izvjesno je da će vrijediti do Badnjaka.


Prepostavlja se da slijedi zatvaranje svih kafića i restorana iako u srijedu nije bilo poznato odnosi li se to na cijelu zemlju ili samo na županije u kojima se bilježi veći broj novozaraženih. Moguće je i smanjenje broja putnika u javnom prijevozu, ali neće biti zatvaranja kulturnih ustanova.

Novi rekordi

O novim mjerama raspravljalo se na sastanku užeg kabineta Vlade, a sa županima ih je raspravio i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. "Mjere koje ćemo donijeti trajat će do pred Božić", kazao je novinarima premijer Andrej Plenković. Ako bude epidemiološki potrebno, one će se i pojačavati, dodao je. Na pitanje hoće li Vlada osigurati pomoć poduzetnicima kojima će biti obustavljen rad, premijer je rekao kako je Vlada u vrijeme krize pokazala da vodi računa o poduzetništvu, pa će tako i sada naći rješenja. Na konkretno pitanje ima li država novca za to, odgovorio je: "Imat će."


U Hrvatskoj su u srijedu zabilježena rekordna 3603 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 56 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je kako je broj aktivnih slučajeva ukupno 20.691. Među njima je 2136 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 240. Prethodni rekordan dan bio je 21. studenoga, kada su zabilježena 3573 novooboljela.


Crni rekord bilježi i Osječko-baranjska županija, u kojoj je 25. studenoga bio najteži dan od početka epidemije, s čak 326 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je 148 osoba s područja Osijeka. Sedam je osoba preminulo. U KBC-u Osijek preminule su četiri žene (iz Popovca, rođena 1932., iz Ivanovca, rođena 1950., iz Valpova, rođena 1942. te iz Osijeka, rođena 1938. godine) i dva muškarca (iz Batine, rođen 1928. i iz Belog Manastira, rođen 1962.). U Općoj županijskoj bolnici Našice preminuo je muškarac iz Valpova rođen 1936. godine.


"Osoba kojima je propisana mjera samoizolacije je 220 te ih je sada ukupno na području OBŽ-a 1878. U Zavodu je provođeno i testiranje brzim antigenskim testom te je od 106 testiranih osoba njih 60 bilo pozitivno na koronavirus i one su pridružene ukupnom broju novozaraženih", kazao je Tomislav Dijanić iz ZZJZ-a Osječko-baranjske županije.


Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić kazao je da s rastom broja novopozitivnih raste i broj hospitaliziranih osoba, pa ih je tako u KBC-u Osijek 182, od kojih su 34 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenata. Zabilježeno je samo jedno kršenje samoizolacije, i to u Višnjevcu.


Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru. "Do sada smo pokazali da se znamo kompenzacijskim ekonomskim mjerama nositi s pandemijom", poručio je ministar Aladrović. Istaknuo je da je Vlada svjesna "neizvjesnosti" kod ekonomskih subjekata, posebice onih u uslužnom sektoru, zbog pogoršane epidemiološke situacije i najave novih mjera. Poručio je da će Vlada pomoći svim subjektima koji se nađu u nepovoljnoj situaciji i najavio je da će se nove ekonomske protumjere objaviti ovih dana, nakon finaliziranja novih epidemioloških mjera. Upitan je li Vlada spremna vlasnicima noćnih klubova isplatiti traženu naknadu štete zbog zatvaranja tih objekata, Aladrović je kazao da ekonomija ne može izdržati njihove zahtjeve, "koji idu u kontekstu određenog postotka prihoda od prošle godine". "Ovisi kako gledate obeštećenje, i dosadašnje mjere mogu se smatrati obeštećenjem, one i jesu bile obeštećenje", kazao je.
Prijedlozi

Sukladno s najavama novih mjera, prema kojima se predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata, iz Hrvatske udruge poslodavaca priopćili su kako su poslali nove prijedloge kompenzacijskih mjera Vladi RH kojima bi se amortizirao dio financijske štete što će nastati s tom odlukom Stožera. "Ugostitelji su već i sada ozbiljno ugroženi ovom krizom, a njihove zalihe su potpuno iscrpljene i radi se o jednom od sektora koji je najpogođeniji utjecajem pandemije. Podsjećamo, HUP je u nekoliko navrata upozoravao da do novog lockdowna ne smije doći, jer će njegove posljedice produbiti razmjere postojeće krize, te smo predlagali da se umjesto zatvaranja kafića i restorana primijene neke druge metode suzbijanja pandemije. Tražimo nastavak postojećih mjera uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do najmanje prvi svibnja sljedeće godine", kažu u HUP-u. Ugostitelji okupljeni u HUP-u traže i snižavanje PDV-a i moratorij na sve fiksne troškove s lokalne i županijske razine. S tim u vezi ističu primjer grada Bjelovara i Rijeke, koji su svoje ugostitelje oslobodili plaćanja najma. Sličnu bi mjeru, drže, trebalo poduzeti i za komunalnu naknadu i druge lokalne troškove.

Hrvatska obrtnička komora od Vlade je zatražila da obešteti obrtnike u slučaju zatvaranja njihovih objekata, kao i hitan sastanak kako bi se pronašlo najbolje rješenje za teškoće s kojima se obrtnici suočavaju u poslovanju.


I.Alilović/D.Kuštro/Hina
crni rekord
COVID-19: 3603 NOVA SLUČAJA, 56 JE UMRLIH
U EU-u GOTOVO 3000 UMRLIH DNEVNO
Govoreći o pandemiji koronavirusa, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je na opasnost od prebrzog popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze. “Moramo naučiti ljetošnju lekciju i ne smijemo ponoviti iste pogreške. Zbog prebrzog popuštanja mjera prijeti nam opasnost trećeg vala pandemije nakon Božića”, rekla je von der Leyen. Dodala je da je u EU-u prošlog tjedna bilo gotovo tri tisuće umrlih od koronavirusa dnevno, da su bolnice pod velikim pritiskom, a u nekim dijelovima Unije odjeli za intenzivnu skrb su prepuni. Svjetlom na kraju tunela predsjednica Komisije nazvala je mogućnost da prvi građani EU-a prime cjepivo protiv koronavirusa prije kraja sljedećeg mjeseca.
Radovan Fuchs

ministar znanosti i obrazovanja

Škole će ostati decentralizirane u odnosu na nove opće mjere

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da će škole ostati decentralizirane u odnosu prema mjerama koje će Vlada donijeti, jer su u njihovu radu već predviđene sve blaže i oštrije mjere. Pritom, objasnio je ministar, sve odluke vezane uz rad škola donose se u direktnoj suradnji lokalnih stožera i epidemiologa s Ministarstvom obrazovanja i u suradnji toga ministarstva s Nacionalnim stožerom. Istaknuo je da nastava u osnovnim i srednjim školama ostaje u tri oblika - A, B, i C, koji je online oblik nastave. Spomenuo je situaciju u Varaždinu, gdje su, nakon zatvaranja ostalih institucija, restorana i kafića, srednje škole prešle na online nastavu. Istaknuo je kako je takav način puno bolja varijanta nego da kompletna Hrvatska prijeđe na online nastavu.
Možda ste propustili...