Novosti
TROJE PRIJAVLJENIH ZBOG ŠIRENJA VIRUSA

Zaražena se vozila javnim prijevozom
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Tko ne pridržavajući se mjera zaštite drugoga zarazi opasnom zaraznom bolešću, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine
Pedesetjednogodišnjakinja zaražena koronavirusom vozila se javnim prijevozom iz grada u grad u Osječko-baranjskoj županiji u ponedjeljak i u utorak, 17. studenoga.


- Utvrđeno je da se 51-godišnja hrvatska državljanka nije pridržavala epidemioloških mjera i izolacije koja joj je određena od 9. do 18. studenoga, a zbog dijagnosticirane zarazne bolesti COVID-19. Svjesno je napustila mjesto prebivališta, čime je dovela u opasnost da se zarazna bolest proširi među ljudima - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Protiv 51-godišnjakinje podnesena je kaznena prijava zbog "širenja i prenošenja zarazne bolesti". I dva muškarca na zagrebačkom području dobila su jednake kaznene prijave.


Jedan od njih je pod utjecajem alkohola i pozitivan na COVID-19 upravljao vozilom u prometu, pa zaspao, zaustavljen, na cesti. Njegov Mercedes, zagrebačkih registracija, policajci su primijetili u utorak oko 1.10 na kolniku Avenije Marina Držića u Zagrebu. Motor automobila je radio, a vozač je mirno spavao. Autoophodnja je utvrdila da je 47-godišnji vozač upravljao vozilom s 1,57 promila alkohola u krvi, a kod sebe nije imao ni vozačku ni prometnu dozvolu. Daljnjim provjerama utvrđeno je da ima i COVID-19 i da se treba liječiti kod kuće.


Dvadesetosmogodišnjak iz Sesveta 30. listopada otišao je iz svog grada do Novog Zagreba kako bi obavio poslove oko prijenosa vlasništva vozila iako je znao da ima koronavirus.


- U stanicu za tehnički pregled vozila na području Novog Zagreba stigao je ujutro, kako bi obavio poslove vezane uz prijenos vlasništva nad vozilom. Na taj način doveo je u opasnost od širenja zarazne bolesti osobe s kojima je bio u kontaktu. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu - doznajemo iz Policijske uprave zagrebačke.
Prema Kaznenom zakonu, sve koji se ne pridržavaju određenih im mjera dok su bolesni očekuje zatvorska kazna do dvije godine. Međutim, tko ne pridržavajući se mjera zaštite drugoga zarazi opasnom zaraznom bolešću, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. S.Lacić