Osijek
I U OSIJEKU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

“Sluškinje” su posjetile institucije koje žene trebaju štititi od nasilja
Objavljeno 25. studenog, 2020.

Odjevene poput sluškinja, članice Ženske udruge "Izvor” te nekolicina drugih žena, u srijedu su se prošetale gradom, odnosno do nadležnih institucija, a sve to u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Od Trga Ante Starčevića uputile su se pred Županijski sud, Državno odvjetništvo, Centar za socijalnu skrb i PU osječko-baranjsku, a sve to kako bi ukazale na težak položaj žena.


Posted by Sandra Lacic on Wednesday, 25 November 2020


- Ovom porukom potvrđujemo ono što zapravo govorimo već duže vrijeme, a to je činjenica da se od stupanja na snagu Istanbulske konvencije u Republici Hrvatskoj ona zapravo ne primjenjuje. Svaki slučaj nasilja koje žene prijave treba shvatiti ozbiljno, savjesno i odgovorno, a nadležne institucije moraju postupati žurno i provoditi temeljitu istragu. Nažalost, to se u praksi uopće ne događa - upozorila je Nikolina Zec iz Ženske udruge "Izvor”.

Jučerašnjom akcijom, naime, priključile su se globalnoj kampanji zaštite žena i upravo u tu svrhu, pojašnjava Zec, obišle su sve nadležne institucije na lokalnoj razini, i to s prigodnim transparentima.



Više od deset "sluškinja” privuklo je pozornost prolaznika, a Zec ističe kako je najvažnije da problem neadekvatne zaštite žena u društvu dopre do svih nadležnih institucija. Ističe da je progon žena prisutan svakodnevno, baš kao i osude žena za proživljeno nasilje od strane partnera. Zec dodaje i da ne postoji adekvatno procesuiranje nasilja muškaraca nad ženama, a cijelu je situaciju dodatno pogoršala i pandemija bolesti COVID-19.

- U vrijeme pandemije koronavirusa u drugi plan pada pandemija nasilja prema ženama. Podatci pokazuju da je sve više prijava nasilja, i to posebice sada. To treba iz korijena promijeniti, a današnjom odjećom želimo pokazati da je takav odnos prema ženama od strane nadležnih institucija – smatra Zec.

Marija Mihelić
TRAGEDIJE SE MOGU SPRIJEČITI

Da nije riječ samo o praznim pričama pokazao je, rekla je Zec, slučaj otprije otprilike dva tjedna koji se zbio u Osijeku.

- Žena je prijavljivala nasilje, no institucije su procijenile da nema nikakvoga rizika kako je ona tvrdila. Nasilniku je određena mjera zabrane približavanja koja je bila neprimjerena u takvoj situaciji, odnosno takvom riziku. Naposljetku, žena je bila u lokvi krvi, što su i građani vidjeli, a do danas nismo dobili odgovore vezane uz propuste nadležnih institucija koje su mogle, i morale spriječiti tragediju - upozorila je Zec.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana