Regija
PROJEKT “ČUVARICA BAŠTINE U SRCU BIZOVCA”

Obnova kurije jača razvojne potencijale općine Bizovac
Objavljeno 25. studenog, 2020.
BIZOVAC


"Čuvarica baštine u srcu Bizovca" naziv je trenutačno najvećeg EU projekta u općini Bizovac, a odnosi se na obnovu i uređenje kurije Normann-Prandau, zaštićenog kulturnog dobra. Uvodna konferencija projekta održana je jučer u prostorima Edukativnog centra u Bizovcu, uz strogo poštovanje svih propisanih epidemioloških uvjeta.


Na konferenciji je govorio načelnik općine Bizovac Srećko Vuković, koji je, predstavljajući projekt, izrazio nadu kako će njegov završetak, za tri godine, biti u mnogo boljim okolnostima nego što su današnje i da će pridonijeti ne samo ljepšem izgledu bizovačkog središta nego i obogaćivanju postojećih sadržaja na području općine s obzirom na to da će ta "stara dama" imati iznimno moderan i u isto vrijeme vrlo funkcionalan interijer, kakav ta sredina odavno priželjkuje.


Sredinom lipnja ove godine na prigodnoj svečanosti u vijećnici Osječko-baranjske županije Općini Bizovac uručen je ugovor o financiranju projekta nepovratnim sredstvima EU-a. Načelnik Vuković potpisao je tada ugovor u okviru poziva ITU Urbane aglomeracije Osijek, u iznosu od 2.550.000 kuna, za projekt "Čuvarica baštine u srcu Bizovca". Od potpisivanja ugovora o sufinanciranju do danas obavljene su opsežne tehničke pripreme za početak građevinskih radova.


- Ovim projektom predviđena je obnova i opremanje kurije Normann-Prandau Ehrenfels s ciljem stvaranja intergriranog kulturno-turističkog proizvoda, odnosno prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine općine Bizovac. Općina će provedbom ovog trogodišnjeg projekta osnažiti kulturni i turistički potencijal i atraktivnost općine - naglasio je načelnik Vuković.


Valja istaknuti da će provedba projekta "Čuvarica baštine" generirati i nova radna mjesta, revitalizirati uže središte općine, a osiguravanjem primjerene infrastrukture za organiziranje i provođenje različitih turističkih, kulturnih, edukativnih i društvenih aktivnosti potaknuti dodatnu turističku potražnju i potrošnju.
Projektom je predviđeno proširenje turističke, kulturne i društvene ponude, kao i kreiranje triju novih kulturnih, obrazovnih i interpretativnih programa te pet novih turističkih sadržaja. Proširenje turističke ponude izravno će povećati i broj posjetitelja, produžiti turističku sezonu te poboljšati turističke rezultate općine Bizovac, a sinergija turizma i lokalnih sustava proizvodnje potaknut će razvoj cjelokupne gospodarske i društvene aktivnosti te podizanje socijalne kohezije na području općine, očekuju pokretači tog velikog projekta. Lidija Aničić
Gotovo 6 milijuna kuna vrijednost je projekta
Dvorac Normann, u kojem je trenutačno smještena općinska uprava, nekada je malim Bizovčanima služio kao osnovna škola, a unatoč devastacijama i intervencijama predstavlja ekskluzivnu stambenu građevinu 19. stoljeća. Ukupna vrijednost projekta je 5.872.124,21 kunu. Razliku između ukupnih prihvatljivih troškova i iznosa nepovratnih sredstava Općina će financirati vlastitim i sredstvima iz vanjskih izvora. U skladu s tim, 2.550.000 kuna bit će osigurano iz EFRR-a, a ostatak od 3.322.124,21 kune osigurat će se iz drugih izvora.
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike