Crna kronika
U BLIZINI NUŠTRA

Lovci su uz obalu Vuke pronašli 16 nagaznih mina
Objavljeno 25. studenog, 2020.

Unatoč pozivima policije građanima da predaju oružje, mine, bombe i sva moguća opasna sredstva koja čuvaju kod kuće, još uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji ih bacaju posvuda. Tako su lovci uz obalu Vuke, na području Nuštra, u ponedjeljak oko 17 sati pronašli odbačeno čak 16 mina PMA-3 i 24 razna upaljača za mine.


- Mi lovci prolazimo tim područjem, no ranije nismo ništa ondje pronašli. Očito je to nekom smetalo kod kuće pa je to donio i bacio tamo. Doista ne znam zašto nije nazvao policiju i njima sve to predao kad i dalje nema nikakvih kazni - rekao nam je Jozo Softa, predsjednik Lovačke udruge Sokol Nuštar. Lovci su odmah nazvali policiju i rekli što su pronašli, te je došao policijski pirotehničar koji je mine i upaljače preuzeo na siguran način i odnio ih u skladište do uništenja.


Slavonske šume, polja i livade, ali i ulice, kanali i rijeke, puni su odbačenih bombi, mina i streljiva koje neodgovorni pojedinci bacaju samo da ih nemaju kod kuće, ne razmišljajući o tome da na njih mogu naići djeca ili ih netko može slučajno zakačiti i poginuti. Samo dan ranije na obali Drave kod Osijeka pronađena je odbačena ručna bomba.


Srećom, ipak je sve više građana koji policiju nazovu i predaju ono što im više ne treba, a tako je i u nedjelju osoba koja je željela ostati anonimna dragovoljno policiji predala jednu ručnu bombu M-75, koja je pohranjena u skladište do uništenja.


Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, ponovno poziva građane da ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju na otvorenom prostoru u prirodi.


- Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. Još je uvijek u tijeku akcija "Manje oružja - manje tragedija" kojom vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni ni kazneni postupak. Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje, gdje pripadaju: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, te vojno oružje.




Sandra Lacić
u skladištu je
ORUŽJE

ĆE BITI

UNIŠTENO
NE DONOSITE MINE U POLICIJU
Važno je da građani ne donose minsko-eksplozivne naprave u policijsku postaju i da ih ne premještaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih, nego da o pronalasku obavijeste policiju. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje. Inače, kazne za neovlašteno držanje oružja, pronađe li ga u pretrazi policija, iznimno su velike te u prekršajnom postupku one iznose do 40 tisuća kuna i do 60 dana zatvora. U kaznenom postupku moguće je pak izreći i kaznu zatvora do tri godine, a u težim oblicima i do pet godina. n
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike