Mozaik
REVIJA FILMSKOG STVARALAŠTVA

Prvu nagradu osvojila dva filma, "Bez lica" i "Krhko"
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Prvu nagradu 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva osvojili su dokumentarni film "Bez lica" Davida Lušičića i igrani film "Krhko" Tomislava Šobana, izvijestio je organizator, Hrvatski filmski savez. Film "Bez lica" tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu, prikazujući trenutak neposredno prije svečanog otkrivanja, te uz pomoć snimki od nekoliko dana prije, kada je bio zamotan u debeli sloj najlona, uspostavlja širi kritički društveni kontekst.


Film "Krhko" prati mladu glumicu Almu, koja u svojoj dnevnoj rutini prolazi kroz niz glumačkih proba, audicija i projekata, a i traži stan. U isprepletenim situacijama traži svoje mjesto u cijeloj situaciji, a jedina osoba s kojom može podijeliti svoja razmišljanja najbolja joj je prijateljica koja odlazi živjeti u Belgiju.


Drugu nagradu Revije, koja se održala online i završila dodjelom u nedjelju navečer, osvojili su filmovi "Laci bježi u Mađarsku" Davida Gaše i "Melem na rane Antona Mezulića. Treću nagradu dobila su četiri filma, "Mila" Karla Voriha, "Kućica" Jakova Nole, "Elegance of chemistry" Miljenka Popovića i "Adeptus" Klare Dujmović.


Posebno priznanje dodijeljeno je filmovima "Žene u mojim godinama" Joze Schmucha, "Zabranjen razgovor s vozačem" Davida Gaše, "The stamp" Lovre Mrđena, "Nova arka" Renea Ipše i "Komad Mirana" grupe autora Blank senior. Nagradu publike dobio je film "Zrakoplovne snage protiv J.F.K.-a" Sandra Totha.


O nagradama je odlučivao žiri u kojemu su bili redatelji Snježana Tribuson, Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj jedanput godišnje okuplja autore, filmske klubove, studente, teoretičare, predstavnike filmskih organizacija i ostale zaljubljenike u film. Svake godine održava se u drugom gradu, ove je to trebao biti Buzet, no zbog epidemiološke situacije u cijelosti se održala online. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

77. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu

2

UOČI 71. ZAGREBAČKOG FESTIVALA

Mia i Doris predstavile
spot za “Uzalud ti sve”

3

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix