Mozaik
SLAVNI ČLAN ABBA-E, BJÖRN ULVAEUS, OTVORIO 8. MAKK

Neke autore industrija još uvijek tretira kao siromašnu rodbinu sa sela
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Online izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije (MAKK) otvorio je slavni Björn Ulvaeus, jedan od autora i osnivača planetarno popularne ABBA-e te predsjednik Međunarodnog udruženja autorskih društava (CISAC). Organizatori konferencije, stručna služba Hrvatskog društva skladatelja ZAMP-a, s velikim su zadovoljstvom preko videa ugostili proslavljenog glazbenika, koji se u svom govoru osvrnuo na trenutnu situaciju u glazbi i među glazbenicima.


- CISAC-ovi članovi, među kojima je i HDS ZAMP, zastupaju mnogo više od velikih zvijezda - riječ je o milijunima "nevidljivih" kreativnih profesionalaca čije egzistencije ovise o tantijemama. Godina 2019. bila je rekordna godina za glazbenu industriju, ali, nažalost, predviđanja za 2020. pokazuju nam sektor koji je u dubokoj krizi - opisao je Ulvaeus te najavio aktivnosti koje će pokrenuti kao predsjednik krovne autorske udruge: "Lobirati za EU Direktivu o autorskom pravu, koju vlade diljem Europe trenutno implementiraju u svoje zakonodavstvo. Od presudne je važnosti da ju vlade ne razvodne ili odustanu od nje!"


Osvrnuo se i na svoju ulogu u uspjehu ABBA-e i značenje benda za popularnu glazbu: "Benny Anderson i ja znali smo da je jezgra glazbene industrije - pjesma. To nas je vodilo kroz godine. To je još uvijek istina, ali neke autore industrija još uvijek tretira kao nekakvu siromašnu rodbinu sa sela. On i ona su na periferiji, umjesto u centru, gdje zapravo pripadaju. Kao predsjednik CISAC-a i autor u srcu, učinit ću sve da to promijenim", zaključio je.


Prvi dan MAKK-a obilježila je dinamična panel-diskusija "Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?", u kojoj se raspravljalo o trenutnoj krizi poslovanja domaće glazbene industrije. Ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek govorila je o aktivnostima Ministarstva oko pomoći glazbenicima, a glas kreativaca bili su pijanistica Martina Filjak, autor Prljavog kazališta Jasenko Houra te predstavnici glazbenih strukovnih udruga Mirela Priselac Remi (HGU) i Mladen Tarbuk (HDS). Kako izgleda poslovanje koncertnih organizatora u 2020., opisao je Danko Stefanović, direktor RTL Musica.


U posebnom intervjuu s moderatoricom, Idom Prester, prof. dr. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, iz prve je ruke predstavio najvažnije promjene koje hrvatskim kreativcima i javnosti donosi novi zakon o autorskom i srodnim pravima.


Glazbeno otvaranje ovogodišnje konferencije MAKK pripalo je "zlatnom dečku domaćeg soula", Matiji Cveku, koji je posebnom izvedbom odao počast preminulom autoru Rajku Dujmiću.


Prvi dan MAKK-a pogledajte na linku, a ovogodišnju konferenciju prvi put će moći pratiti i gledatelji HTV3, u ponedjeljak i utorak od 19 sati te u srijedu, četvrtak i petak od 18:50. T.Kvorka
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa