Novosti
MINISTRICA OBRANE:

Francuska 2021. očekuje odluku o zrakoplovima
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Francuska samopouzdano očekuje ocjenu hrvatskog tehničkog povjerenstva o francuskim borbenim zrakoplovima Rafale, i nada se da će 2021. znati konačnu odluku hrvatskih vlasti o tome kojim će zrakoplovima zamijeniti svoju borbenu zračnu flotu, izjavila je u ponedjeljak francuska ministrica obrane.


Francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly sastala se u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Marijom Banožićem. "Na raspolaganju smo hrvatskim vlastima za moguća dodatna pitanja i sa samopouzdanjem čekamo rezultat odluke tehničkog povjerenstva. Nadam se da ćemo 2021. moći znati konačnu odluku hrvatskih vlasti", rekla je Parly, dodavši da je sada na hrvatskim vlastima da "potpuno neovisno" razmotre ne samo francuski prijedlog, nego i prijedloge pristigle iz ostalih zemalja. Podsjetila je da je Francuska dala ponudu za 12 rabljenih borbenih zrakoplova Rafale koji su se, kako je istaknula, "dokazali u brojnim operacijama". Ministar Banožić rekao je da će međuresorno povjerenstvo nakon 12. prosinca dati prijedlog koji će poštivati financijski karakter ponude, tehnički karakter ponude te vanjskopolitički kontekst. Rekao je da bi Vlada konačnu odluku mogla donijeti početkom iduće godine. Uz francusku, Hrvatska je za nove borbene avione dobila i švedsku, američku i izraelsku ponudu.


Ministrica Parly kazala je da Francuska želi s Hrvatskom, bez obzira na projekt nabave borbenih zrakoplova, "u cijelosti osnažiti naše strateško partnerstvo", uključujući suradnju unutar europskog programa za industrijski razvoj na području obrane.
Smatra da bi od toga korist imale i hrvatska i francuska industrija. Parly je kazala da se Francuska zalaže za snažniju europsku obranu i veću stratešku autonomiju, posebice s obzirom na brojne izazove s kojima se Europa suočava, poput terorističkih napada i niz kriza koje su izbile na pragu EU-a. "Više nego ikada ključno je da Europljani osvijeste zajednički izazov..., znamo da na Hrvatsku možemo računati", rekla je Parly. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KORONAVIRUS MEĐU STARIJIMA

Pozitivno 86 korisnika
đakovačkog doma, 15
ih je u osječkoj bolnici

2

OBŽ: 23 NOVOOBOLJELE, PREMINULE DVIJE OSOBE

Smanjuje se postotak pozitivnih nalaza od ukupnog broja testiranih

3

HRVATSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE I MEDICINSKE PROIZVODE

Na cjepivo protiv COVID-19 dosad prijavljeno 139 sumnji na nuspojave