Osijek
GRAD GLUH NA ZAHTJEVE IZ ULICE B. BARTOKA

Peticiju potpisao 161
stanovnik, no problemi su ostali
Objavljeno 24. studenog, 2020.
Ukupno 161 stanovnik, što je zapravo cijela Ulica Bele Bartoka, potpisao je peticiju za rekonstrukciju kanalizacije i oborinske odvodnje, koja ondje nije rađena gotovo 50 godina. Međutim, na njihove su vapaje, čini se, u Gradu gluhi. Potkrijepili su svoje zahtjeve i fotografijama na kojima je vidljivo katastrofalno stanje kanalizacije i asfalta, čak je prije godinu dana bila sazvana i konferencija za novinare u toj, kako ju nazivaju, "zaboravljenoj ulici", no problemi do danas nisu riješeni. Dapače, kažu, sad su dodatno oštećeni lošom novom javnom rasvjetom.

- Ovdje je najlošiji, razrovani nogostup, što prijeti svima, a naročito starijima i osobama s invaliditetom. Cesta je ispucala i propala, a osnovni je problem loša kanalizacija s dotrajalim cijevima, dok loš sustav oborinske odvodnje ljudima uništava podrume. Uputili smo konstruktivan prijedlog za rješenje problema i nekoliko dopisa, požurnica i poziva Gradu, a peticija je odrađena zajedno s Vijećem Gradske četvrti - upozorava predstavnik ulice Zdenko Roso, dodajući kako se Vijeće GČ zauzelo za građane, no pomaka nema. O problemima je posvjedočio i Vinko Marinčić ispred čije je kuće cesta "potonula” zbog istrulih i dotrajalih cijevi i stvorila rupu. Tu rupu, kaže, parcijalno pokrpaju, no problem se na taj način ne može u cijelosti riješiti.

- Sve navedeno dovodi do toga da nosivi zidovi kuća pucaju, živimo nezdravo jer udišemo vlagu i plijesan, a ozlijediti se u ulici doista je lako zbog stanja ceste i nogostupa - zabrinut je Roso.

U maloj, nekad lijepoj Ulici Bele Bartoka nalazi se i dječji vrtić, čiji je okoliš također u derutnom stanju. Konkretno, nogostupa nema, kao ni parkinga, pa se ondje parkira, kaže Roso, na golu zemlju i travu koja se, dodaje, ne kosi. Zbog svega Roso kaže da su stanovnici razočarani i upozorava Grad na nužno poštovanje bar komunalnog minimuma.

Da će se problemi riješiti nakon peticije odaslane prije gotovo godinu dana ponadao se i predsjednik Vijeća GČ Retfala, Mate Jurčević. Kaže, međutim, da Grad nije reagirao čak ni na zahtjev za sanaciju oborinske odvodnje.

- Struka treba izići na teren! Čak je na sjednici Gradskog vijeća bilo postavljeno pitanje vezano uz Ulicu Bele Bartoka. Odgovoreno je upravo to, da će struka izići na teren i riješiti problem, no to se nije dogodilo. Čeka nas neizvjesna jesen i još neizvjesnija zima, odnosno ako bude dosta kiše i snijega, stanovnici će biti u još većem problemu. Uz to, ispostavilo se da je nova rasvjeta loša, pa su stanovnici s pravom ogorčeni - kaže Jurčević. M. Mihelić
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike