Mozaik
OSJEČKI ZBOR U IZDANJU CROATIA RECORDSA

Objavljen album Vokalnog
ansambla Brevis: Zborsko
putovanje kroz šest stoljeća
Objavljeno 24. studenog, 2020.
Od danas je u prodaji album "Zborsko putovanje kroz stoljeća" ženskog Vokalnog ansambla Brevis. Taj vrhunski pjevački zbor iz Osijeka već je godinama jedan od najuglednijih pjevačkih zborova te je dugogodišnji umjetnički projekt dirigentice, dr. Antoanete Radočaj-Jerković, i klavirskog suradnika Davora Dedića. Već po samom naslovu albuma daje se naslutiti da nas Brevis vodi na šest stoljeća dugo putovanje europskom glazbom od vremena renesanse do suvremenosti. Za ovaj album odabrali su trinaest skladbi svjetski poznatih skladatelja čiji se umjetnički izraz u cijelosti podudara s glazbenim senzibilitetom ansambla. Prema riječima dirigentice, želja im je bila stvoriti album "koji će se, iako sastavljen od stilski raznolikih zborskih skladbi, moći slušati i kao cjelina zahvaljujući interpretativnoj i vokalno-tehničkoj ujednačenosti i uvjerljivosti naše izvedbe". Album ima posebnu vrijednost jer potvrđuje sposobnost ansambla da iz skladbe u skladbu pokaže izuzetno zahtjevnu stilsku i vokalnu transformabilnost svojstvenu najboljim izvođačima.

Miklós Kocsár, Francis Poulenc, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Tomás Luis de Victoria, Patrick Burgan, Gabriel Fauré, Ēriks Ešenvalds, Pierre Passereau, Lorenzo Donati, Zoltán Kodály, Stevan Stojanović Mokranjac i Josip Štolcer Slavenski - oni su skladatelji čije skladbe u interpretaciji Vokalnog ansambla Brevis zvuče dojmljivo, snažno i jedinstveno. Interpretativna autentičnost, tehnička sigurnost, izgrađenost i uvjerljivost u programu zahtjevne stilske raznolikosti obilježja su po kojima se ovaj album ističe.

Od osnutka 1996. godine do danas ansambl se profilirao kao esencijalni umjetnički subjekt kulturnog života grada Osijeka i Hrvatske. Ansambl je do sada ostvario niz uspjeha, među kojima se ističu koncertne turneje, nastupi na svjetskim festivalima i osvajanje najsjajnijih odličja na natjecanjima u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Rusiji, Kanadi, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i drugdje.

Svojim najvećim uspjesima Vokalni ansambl Brevis smatra nezaboravne koncertne nastupe u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama kojima je Hrvatsku proslavio u svijetu. To su: Carnegie Hall u New Yorku (2013.), Grand Philharmonic Hall i State Academic Capella u Sankt Peterburgu (2016.) i Sydney Opera House u Sydneyju (2017.). T.K.
13

skladbi svjetski poznatih skladatelja čiji se umjetnički izraz u cijelosti podudara s glazbenim senzibilitetom ansambla
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike