Novosti
MLADI PROIZVOĐAČI VOĆA IZ FERIČANACA

Obitelj Tomić: Sve radimo prema receptima naših baka
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Ne žele strojno brati voće jer smatraju da to narušava njegovu kvalitetu

Obitelj Tomić iz Feričanaca više od 30 godina bavi se ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom voća. Posao su nedavno preuzele mlade snage, bračni par Nikolina i Ante Tomić.

Kako navodi Nikolina Tomić, inače bacc. inženjer arhitekture, nakon udaje se priključila radu u OPG-u obitelji svog supruga.

Domaća zimnica
"Rad u poljoprivredi i voćarstvu nije mi bio nepoznanica jer sam i sama odrastala uz djedove i bake na selu koji su se također bavili poljoprivredom. Međutim, ipak je drukčije baviti se time u komercijalne svrhe, a ne samo za vlastite potrebe. No uz dobru volju ništa nije teško. Iako smo muž i ja zaposleni, jednostavno nam je bilo žao da propadne i ode u zaborav sav trud koji je ulagan godinama u OPG, tako da smo se bez razmišljanja sa svekrom i svekrvom uključili u posao", navodi Nikolina.

Nakon nekog vremena zbog godina i zdravstvenog stanja suprugovi roditelji prepustili su posao mladom bračnom paru, no oni i dalje nesebično pomažu koliko mogu, kaže Nikolina.

Tijekom godina izmjenjivale su se razne kulture, od jagoda, bresaka, marelica, šljiva. Trenutačno u svom OPG-u uzgajaju aroniju, stolno grožđe (plemenku) i šljive, a u ponudi imaju i matični sok od aronije, zimnicu, pekmez, ajvar...

"Voće plasiramo na tržnicama u Našicama, Slatini i Virovitici. S vremenom smo počeli uz voće na tržnice nositi i viškove domaće zimnice. Uvidjeli smo kako postoji potražnja za tim proizvodima te smo počeli raditi veće količine ciljano za prodaju. No i dalje su to relativno male količine jer sve radimo ručno, po ‘starinski‘, u krugu obitelji. Trenutačno nemamo kapaciteta za povećanjem proizvodnje, ali su zato proizvodi kvalitetom i okusom onakvi kakve su kupci nekad naviknuli jesti kod svojih baka i mama i zato nam se vjerno vraćaju", govori Nikolina i naglašava kako su recepti prema kojima rade tradicionalni.

Za sada još uvijek većinu poslova obitelj obavlja sama, uz velikodušnu pomoć rodbine i prijatelja koji se svake godine odazovu u velikom broju na berbu voća. Godišnja proizvodnja grožđa varira, ali u prosjeku iznosi 2,5 tona. Godišnje prerade oko tonu aronije iako uroda imaju i više, ali prerađuju onoliko koliko tržište zahtijeva. Nikolina dodaje kako ne žele strojno brati voće jer smatraju da količina lišća, granja i ostalog sitnog prirodnog otpada koji prešanjem završi u soku bitno narušava njegovu kvalitetu. Izabrali su teži način, ali smatraju kako se razlika u finalnom proizvodu svakako osjeti.

OPG Tomić ne ulaže pretjerano u svoju promidžbu jer, kako navodi Nikolina, u njihovu slučaju dobar proizvod se pokazao kao najbolja reklama te im većina kupaca dolazi na preporuku prijatelja i znanaca. No ipak prezentiraju svoje proizvode na Danima slavonske šume u Našicama i na Festivalu frankovke u Feričancima.

Neizvjesnosti
Proizvode OPG-a Tomić moguće je naručiti telefonski ili preko Facebook stranice “OPG Tomić - aronija, stolno grožđe, jabuke“. Trenutno ne obavljaju dostavu, ali prema riječima Nikoline Tomić, imaju svoje male logističke centre preko obitelji i prijatelja koji dostavljaju njihove proizvode u Osijek, Zagreb ili Dalmaciju, a kupci iz okolice najčešće im dolaze na kućni prag preuzeti svoje narudžbe.

Na pitanje vide li svoju budućnost u tom poslu, mlada poduzetnica odgovara kako vođenje OPG-a uz stalne poslove zahtijeva puno truda i odricanja i teško je znati što donosi budućnost, ali svakako imaju želju nastaviti s tim radom dok im prilike budu dopuštale. Nikolina ističe kako im je ovo dodatni izvor prihoda te još ne zna bi li se okrenuli samo radu u OPG-u. Naglašava kako je u tom poslu puno neizvjesnosti jer ovisi o vremenskim prilikama i neprilikama. Cjelogodišnji trud može biti uništen samo jednom tučom, sušom ili kišom.

Navodi kako planiraju proizvodnju u budućnosti više bazirati na prerađevinama kao što su sokovi, pekmez, ajvar, a manje na sezonskom voću, s obzirom na to da gotovi proizvodi omogućuju distribuciju na šire tržište tijekom cijele godine. Proširivanjem proizvodnje gotovih proizvoda bit će nužno ulaganje u novu opremu, a samim time i u edukacije jer ne želi kompromitirati kvalitetu koju su do sada održali i zbog koje im se kupci vraćaju.

Magdalena Kunac
2,5

tona prosječno godišnje proizvede grožđa OPG Tomić
Festival frankovke
“Prezentacija proizvoda na Festivalu frankovke naročito nas veseli jer je ‘kod nas doma’. Drago nam je da se nešto pokrenulo i održalo u tako maloj sredini. Možda smo suprug i ja malo subjektivni, ali ima neki poseban šarm u toj intimnoj domaćoj atmosferi malog ‘vašara’ s isključivo lokalnim proizvodima i udrugama. Cjelodnevno druženje uz sportske aktivnosti, obilje hrane, degustacije vina i naravno nezaobilazni ples i pjesmu izvrstan su način za prezentaciju proizvoda”, navodi Nikolina.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike