Regija
SEZONA SVINJOKOLJA, DOMAĆI UZGAJIVAČI NA MUKAMA

Zbog jeftinog uvoznog mesa izostao interes za tovljenike
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Kina je zatvorila tržište, pa se Europa zaliha mesa rješava po dampinškim cijenama
ŽUPANJA

I na području županjske Posavine zahuktava se sezona svinjokolja. No ove će ih godine, ako se može suditi prema trenutačnoj potražnji za tovljenicima, biti mnogo manje, bar onakvih tradicionalnih, kakve su se desetljećima viđale po seoskim dvorištima.

Cijena tovljenika kreće se od 10 do 12 kuna za kilogram žive vage, ali svinjogojci strahuju da ih neće imati komu prodati jer nekontrolirani uvoz u uvjetima povećane potražnje za svježim svinjskim mesom doveo je do poremećaja na domaćem tržištu svinja. Svinjogojci se pribojavaju da će, umjesto da u sezoni najveće potrošnje mesa prodajom tovljenika naplate svoj višemjesečni rad i trud, platiti ceh zbog uvoza jeftine svinjetine iz Njemačke i ostati bez kupaca. To više što je i mesna industrija zbog poplave takvog mesa smanjila narudžbe za domaćim svinjama.

Dugogodišnji svinjogojac Antun Golubović iz Đurića kaže da je potražnja za svinjama znatno manja nego prijašnjih godina.

- Možda ljudi čekaju da se temperature spuste ispod nule jer lani su, oni koji su ranije klali, imali velikih problema zbog visokih temperatura. U posljednjih nekoliko dana temperature su ipak primjerene svinjokoljama, a najavljuje se i prvi mraz, pa ćemo vidjeti hoće li prodaja krenuti, ali za sada je sve vrlo neizvjesno - zaključuje.

Ističe da se ponovno bore s nelojalnom konkurencijom jer ponuda svježeg mesa iz uvoza u trgovačkim lancima nikada nije bila veća ni povoljnija nego što je to sada.

- Njemačka je najveći proizvođač svinjetine u Europi i puno izvozi u azijske zemlje, najviše u Kinu, koja je zbog pojave bolesti zatvorila tržište. I sada se svojih zaliha rješavaju plasmanom po sniženim cijenama na stranim tržištima. Velike količine takvoga mesa slile su se i kod nas, i s takvim dampinškim cijenama, koje su niže od cijene proizvodnje, mi jednostavno ne možemo opstati. Mislim da će ova jesen za mnoge stočare biti kobna - upozorava.

Golubović ima 100 tovljenika, a ubrzo će ih prispjeti još 30-ak, a za prodaju je dogovoreno desetak komada. Imao je i nekoliko poziva za veću količinu, ali sve je to još u zraku. Lani je, napominje, svinje prodao u Dubrovnik, s kupcima se dogovorio u dvije riječi. Prije mjesec dana su ga ponovno kontaktirali, poslao im je ponudu, ali još se nisu javili.

- Iskreno, potajice se nadaš nečemu, a, s druge strane, kada vidiš što se i kako radi i da se borimo s vjetrenjačama, ne vidiš rješenje - ustvrdio je.

- Uvoz jednostavno uništava domaću proizvodnju i mjere kojima Ministarstvo nastoji pomoći jednostavno nisu dovoljne. Dokle god se ne donese naputak da na policama u trgovačkim lancima mora biti bar 60 posto ili dvije trećine mesa iz domaćeg uzgoja, mi ćemo biti u velikom problemu - zaključuje Golubović.

Marija Lešić Omerović
LOŠA ISKUSTVA
U trgovačkim lancima ljudi sve više kupuju gotove svinjske polovice, plećke, butove, carsko meso i suše ih za vlastite potrebe. Cijene su, smatra Golubović, doista mizerne. Uvjeren je da je to meso upitne kvalitete i roka trajanja, čime mu je cijena 20-30 posto niža nego u zemljama iz kojih se uvozi.

“Mnogi su se i opekli na toj preradi jer su proizvode morali baciti. Kad stoji dugo smrznuto, meso u suhomesnatim proizvodima ne može fermentirati, ne može odraditi svoj prirodni proces. Kobasica je u svježem stanju dobra za konzumiranje, ali kada se treba sušiti, kakvu je ostaviš, takva i ostane, ne može se osušiti. To je rizik kupnje u šoping-centrima”, zaključuje. Dodaje da je svjestan toga da je kupovna moć stanovništva mala i da mnogi gledaju cijenu na štetu kvalitete.
zabrinuti
ZA MNOGE

SVINJOGOJCE

JESEN ĆE

BITI KOBNA
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike