Osijek
KOMEMORACIJA U SPOMEN NA 20 MAĐARA UBIJENIH U DALJ PLANINI

Jankovics: Bili su to najteži dani za Mađare tijekom Domovinskog rata
Objavljeno 22. studenog, 2020.

U spomen na 20 okrutno ubijenih mještana Dalj Planine mađarske nacionalnosti u studenom i prosincu 1991. godine, u vrijeme srpske okupacije tog pitomog mjestašca u općini Erdut, u crkvi svetog Stjepana u nedjelju je održana komemoracija za one čiji je jedini "krimen" bio taj što su odlučili ostati na svojoj zemlji.

Prazne kuće kakvih je u Dalj Planini, nažalost, puno, bile su domovi upravo tih nesretnih ljudi. Zapuštene i obrasle u korov stoje kao podsjetnici na bezumne zločine okupatora predvođenih Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji je za ovaj, kao i zločin u Erdutu, uz Gorana Hadžića, Slobodana Miloševića, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Nakon mise uslijedilo je polaganje vijenaca pod spomenikom ubijenim civilima na katoličkom groblju. Osim mještana Dalj Planine misi zadušnici i polaganju vijenaca kod spomen-obilježja nazočio je i mađarski konzul Béla Gárdos, načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić, kao i zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics.

- Bili su to najteži dani za mađarsku zajednicu tijekom Domovinskog rata. Riječ je o ljudima koji su ostali ovdje vjerujući da u svojoj kući, na svom imanju, na svojoj djedovini mogu ostati živi. Nažalost, studeni i prosinac 1991. godine pokazali su da to nije bilo moguće. Pobili su ih na najzvjerskiji način Arkan i njegove postrojbe koje su bile stacionirane u blizini. Ti ljudi nisu imali oružje, ubijeni su samo zato što su ovdje živjeli stoljećima. Njihove su obitelji pobijene i pobacane u Dunav, bunare... Napuštene kuće u ovom prebogatom kraju nisu napuštene jer se netko preselio na Zapad, one su prazne jer su cijele generacije ubijene samo zato što su bili Mađari - kazao je Jankovics.


Ivan Alilović

GENOCID NAD MAĐARSKIM STANOVNIŠTVOM
Ivica Asztalos, József Bence, Pál Béres, János Hegyi, Miklós Kálózy st., Miklós Kálózy ml., Antal Kálózy, Antal Kundić, Antal Pálos, Ferenc Pap St, Ferenc Pap ml., Julianna Pap, Mihály Pap, Natália Rákin, János Szabó, József Szabó, István Szénási, József Szénási, Mária Szénási i János Tótimena dvadesetero je nakon završetka Domovinskog rata ekshumiranih stanovnika Dalj Planine, okrutno ubijenih tijekom okupacije tog dijela Slavonije. Bio je to pravi genocid nad mađarskim stanovništvom, koje je tada gotovo istrijebljeno.

Najčitanije iz rubrike