Učionica

Sinergija Sveučilišta, gospodarstva i okruženja kao ključ razvitka
Objavljeno 29. studenog, 2020.

Sveučilište neprekidno radi na povećanju suradnje s gospodarskim subjektima u svrhu što kvalitetnije izobrazbe kompetentnog stručnog kadra. Aktivna suradnja te osluškivanje realnih potreba gospodarstva u regiji upravo je jedan od ključnih ciljeva i uvjeta razvoja i napretka Sveučilišta, ali i kvalitete studijskih programa te povećanja kompetencija i zapošljivosti završenih studenata.

Suradnja s gospodarstvom ostvaruje se različitim programima izobrazbe. Uspješnom realizacijom tih programa dodatno se osnažuje funkcija javne obrazovne i znanstvene ustanove, učvršćuju odnosi sa subjektima iz poslovnog okruženja te aktivno provodi transfer novih znanja i spoznaja u njihovo poslovanje.

Organiziraju se brojna predavanja uglednih stručnjaka iz prakse čime se studentima omogućava stjecanje uvida u praktična znanja naših najboljih gospodarstvenika te primjena stečenih znanja u rješavanju stvarnih poslovnih problema. Suradnja s gospodarstvom očituje se i u uključivanju sveučilišnih nastavnika u nadzorne odbore i upravna tijela raznih poslovnih subjekata i državnih agencija.

Suradnjom s gospodarskim subjektima potiče se implementacija i proširivanje praktičnih znanja studenata kroz terensku nastavu, stručnu praksu, provedbu terenskog rada te, u konačnici, zapošljavanje studenata po završetku studija.

Hrvatski zavod za zapošljavanje Sveučilištu periodički dostavlja statističke podatke o nezaposlenim završenim studentima što Sveučilištu služi kao putokaz za oblikovanje novih i prilagodbu postojećih ishoda učenja kretanjima i trendovima na tržištu.

Uloga Centra za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja u povezivanju Sveučilišta s dionicima iz sekundarnog i tercijarnog sektora

Centar predstavlja jaku sponu između Sveučilišta, gospodarstva, lokalne zajednice i javnog sektora. Surađuje s Agencijom za visoko obrazovanje u području osiguranja i unaprjeđenja kvalitete visokog obrazovanja. Osim navedenog područja, Centar se bavi karijernim savjetovanjem studenata. Karijerne su savjetnice u protekle tri godine, u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje, redovito pohađale radionice iz ciklusa Karijeriranje na kojima su stekle dodatna znanja i vještine potrebne za provođenje pojedinačnog i skupnog karijernog savjetovanja studenata. Tako su razvile pet različitih tematskih radionica koje nude i provode na sastavnicama Sveučilišta. Svrha je tih radionica osnažiti kompetencije studenata, podučiti ih transverzalnim vještinama koje su, osim stručnih znanja, neophodne za razvoj njihove buduće karijere.

Prošle godine održan je Prvi tjedan karijera Sveučilišta u Osijeku na kojem se u 90-ak aktivnosti (okruglih stolova, radionica, prezentacija i dr.) povezivala akademska zajednica i tržište rada. Jedan je dan bio rezerviran za Karijerni korzo, sajamsku manifestaciju na kojoj se studentima predstavilo 40-ak uspješnih poslodavaca iz Osijeka, ali i cijele Hrvatske. Održan je i speed dating koji je studentima ponudio novo karijerno iskustvo. S obzirom na to da i lokalna zajednica iz okruženja (općine i gradovi u slavonskim županijama) počinju prepoznavati nužnost organiziranja izobrazbe za nezaposlene i mlade ljude, Centar je započeo s besplatnim radionicama u okruženju, izvan okvira Sveučilišta.

Naime, na poziv Savjeta mladih Grada Otoka, naša karijerna savjetnica održala je 21. veljače 2020. u Poduzetničkom inkubatoru Otok radionicu Kako se uspješno predstaviti na razgovoru s potencijalnim poslodavcem. Četrdesetak polaznika dobilo je u interakciji sa savjetnicom mnogo praktičnih savjeta za temeljitu pripremu za taj važan karijerni trenutak. Potom je gostovala na lokalnoj televiziji te predstavila cijelu ponudu karijernih radionica široj javnosti. U prošloj akademskoj godini u suorganizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Sveučilišta u Osijeku, u Rektoratu našega sveučilišta održan je Okrugli stol Zapošljavanje visokoobrazovanih mladih osoba. U radu Okruglog stola sudjelovali su predstavnici poslodavaca iz različitih sektora i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Raspravljalo se o zapošljavanju visokoobrazovanih mladih osoba radi jačanja povezivanja sektora visokog obrazovanja i tržišta rada te jačanja djelatnosti karijernog usmjeravanja studenata na Sveučilištu u Osijeku. Okruglom stolu nazočili su karijerni savjetnici sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci, Veleučilišta Velika Gorica, Veleučilišta Baltazar iz Zaprešića i Sveučilišta u Osijeku.

Djelatnica Centra sudjelovala je na izobrazbi za karijerne savjetnike u visokom obrazovanju na temu „Vještine budućnosti – kako usmjeravati studente” koju su organizirali nacionalni Euroguidance i Europass centri Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Dvadesetak sudionika, karijernih savjetnika iz cijele Hrvatske, imalo je priliku razmijeniti svoja iskustva, proširiti znanja o transverzalnim vještinama. Nadalje, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU-a održan je „Cross Over 2019.” Riječ je o međunarodnom treningu u okviru transnacionalne suradnje (TCA) na kojem je sudjelovalo dvadesetak sudionika iz sedam zemalja: Belgije, Litve, Latvije, Mađarske, Srbije, Češke i Hrvatske među kojima je bila i djelatnica Centra za kvalitetu Sveučilišta u Osijeku. Cilj je treninga bio produbiti razumijevanje formata strateških partnerstava iz sektora mladih, a sve u cilju organiziranja izvanstudijskih aktivnosti s dodanom vrijednošću za aše studente.

Renata BALIČEVIĆ, Višnja SAK BOSNAR

Možda ste propustili...