Učionica

Mjesec hrvatske knjige na GRAFOS-u 2020.
Objavljeno 29. studenog, 2020.

„Zemlja... Viđena u svemirskoj perspektivi kao „modri biser“, ona nas nosi, hrani, održava, zaštićuje, nagrađuje, tetoši i nadahnjuje, ne postavljajući uvjeta, tek ponekad opominjući u vidu katastrofa, da smo prekoračili granicu njezine izdržljivosti i održivosti.“

(iz Proslova za programsku knjižicu MHK-a 2020. Božice Jelušić)

Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige već 25 godina promiče važnost čitanja i knjiga, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa. Knjižnice Grada Zagreba, kao glavni organizator te manifestacije, predlažu svake godine temu i moto pod kojim se organiziraju središnji i lokalni programi. Programi ovogodišnjeg MHK-a posvećeni su planetu Zemlji, u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, pod motom: Razlistaj se!

Nažalost, s obzirom na pandemiju koja nikako ne jenjava i ne dopušta ni kratkoročno, a kamoli dugoročno planiranje, teško je bilo unaprijed organizirati bilo kakve aktivnosti. Međutim, Knjižničnom odboru Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek tema je bila previše izazovna i zanimljiva, a ideje su samo navirale. Prilagodili smo program epidemiološkoj situaciji i smanjili broj događanja, trudeći se pritom da i ove godine budu zanimljiva, edukativna i atraktivna.

Kao zelena knjižnica, koja i inače promiče ekološke teme i nastoji educirati i poticati studente na ekološki prihvatljivo ponašanje, temu Mjeseca hrvatske knjige povezali smo sa Svjetskim tjednom zelene gradnje koji je bio nešto ranije, od 21. do 25. rujna. U auli Fakulteta postavili smo izložbu o održivoj gradnji Zeleni materijali za održivi planet, predstavljajući tekstom i slikom odabrane primjere biofilnog projektiranja, samoodrživih kuća, konstrukcija od recikliranih materijala i ozelenjavanje krovova u projektima ekološke arhitekture.

U subotu, 17. listopada organiziran je posjet OPG-u Čudesna šuma, u Bilju, ekoimanju Marija Romulića, poznatog i priznatog osječkog fotografa, na kojem se bavi organskom, ekoproizvodnjom voća i povrća po načelima biodinamičkog uzgoja. Domaćin nas je proveo po svojem zaista čudesnom imanju i ispričao impresivnu priču od ideje do realizacije samoodržive ekološke farme. Čuli smo mnogo zanimljivih i korisnih informacija i iskustava o ekološkom uzgoju hrane, revitalizaciji zemljišta, permakulturi i bioraznolikosti, ali i o planovima da se na svojem velikom imanju uskoro počne baviti agroturizmom u čemu ima svesrdnu potporu i pomoć obitelji.

Najpopularniji hrvatski meteorolog Zoran Vakula bio je gost Mjeseca hrvatske knjige na GRAFOS-u 19. listopada pred punom (koliko smije biti) svečanom dvoranom Mursa. Kao dobitnik ovogodišnje „EMS Broadcast Meteorologist Award 2020“ nagrade za izvanredno životno postignuće u spajanju meteorologije i medija, svojim je predavanjem pokazao kako izgleda kad se stručna i znanstvena utemeljenost kombinira s izvrsnošću u prezentaciji, vještim i laganim načinom komunikacije. Naslovivši duhovito svoje predavanje KLIMAmo se!, Vakula je sat vremena zanimljivo i nadahnuto govorio o meteorologiji, klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju te što možemo učiniti za zdraviji planet. Svaki, pa i najmanji koračić u tom smjeru bitan je ako djelujemo zajedno i ako počnemo odmah!

Jedan smo takav koračić i mi napravili organiziravši Izazov „Održi drvo“ kojim smo izazvali studente druge godine sveučilišnog preddiplomskog studija Građevinarstvo da preuzmu i njeguju mlado stabalce lipe i sačuvaju ga za sljedeći naraštaj kojem će ga predati iduće godine. Oni će ga pak njegovati za sljedeći naraštaj ili, ako bude dovoljno veliko za sadnju, posaditi iza Fakulteta. Studentica Petra Jagnjić dobrovoljno se javila kao prva „šaptačica“ našoj lipi, želimo joj mnogo uspjeha i sreće. 

U ponedjeljak, 26. listopada imali smo veliko zadovoljstvo poslušati zanimljivo predavanje dr. sc. Ivana Ambroša, direktora Centra kompetencija d. o. o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca i dr. sc. Josipa Faletara, predsjednika Uprave Spačve d. d. Vinkovci. Predavanje Raspolaganje drvnom sirovinom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, „zemlji hrasta“, sjajno se uklopilo u temu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige i moto Razlistaj se!

Slijedeći misiju Centra, jačanje inovacijskog potencijala za napredno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo, dr. sc. Ambroš je naglasio:

„Pokretanjem Studija drvne tehnologije u Vinkovcima, izgradnjom i opremanjem Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast, povezivanjem gospodarstva i znanosti projektima istraživanja, razvoja i inovacija IRI, HORIZON2020 i Obzor2020 Rosewood Network – Sustainable Wood for Europe Centar kompetencija, jačamo lanac vrijednosti šumarstva i drvne industrije, od stabla u šumi do proizvoda visoke dodane vrijednosti i visokog stupnja finalizacije za napredno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo.“

U ugodnom ambijentu Legere kluba nakon predavanja s našim smo gostima razgovarali o održivom razvoju i pametnom korištenju resursa, ali i o suradnji naših institucija i pripremi zajedničkih projekata.

Sljedećeg ponedjeljka, 2. studenog organizirali smo za studente sveučilišnog diplomskog studija Građevinarstvo prikazivanje filma Beskonačna sreća, zahvaljujući razumijevanju i susretljivosti Kina Urania & Kinematografi Osijek. Zbog ograničenog broja mjesta, nisu, nažalost, mogli biti prisutni svi koji su željeli pogledati taj dugometražni dokumentarni film o „najboljoj rezidencijalnoj zgradi na svijetu”, slavnoj 8 Tallet (Osmici) smještenoj u predgrađu Kopenhagena. Projektirao ju je nagrađivani arhitekt Bjarke Ingels, a inspirirana je upravo konceptom permakulture.

Film su realizirali Ila Bêka i Louise Lemoine, umjetnički i životni partneri, arhitekti i dokumentaristi koji iznalaze nove narativne filmske forme o suvremenoj arhitekturi. „Beskonačna sreća“ uvrštena je u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, a donosi zavodljivu, simpatičnu i pamtljivu priču o slavnoj zgradi i njezinim stanovnicima. Osmica, osim što je dom svojim stanarima, istodobno je i turistička atrakcija, svojevrstan sociološki eksperiment, ali i neiscrpna inspiracija.

Mjesec hrvatske knjige na GRAFOS-u zaključili smo 9. studenog sadnjom mladog drveta, crvenolisnog javora koje je Knjižnični odbor donirao Fakultetu, a za pomoć smo zamolili direktora Unikoma d. o. o. Davora Vića, inače studenta poslijediplomskog sveučilišnog studija Građevinarstvo. Sadnja javora organizirana je na dan kada smo se prije godinu dana uključili u aktivnost sadnje drveća u kampusu i posadili ispred Fakulteta stablo ginka.

Ako do sljedeće godine dovoljno stasa, možda se javoru pridruži i lipa koju njeguju studenti..., a za nekoliko godina, ako sadnja drveća postane tradicija, mogli bismo oko Fakulteta imati i cijeli park. Zaključujemo porukom: Razlistaj se!

Vesna ZOBUNDŽIJA

Možda ste propustili...