Učionica

Ljetna škola na Sveučilištu u Rzeszovu
Objavljeno 29. studenog, 2020.
Ljetna škola održana je u okviru CEEPUS programa pod naslovom: „What biology has from food and food from biology?“Domaćini su ponudili zanimljive teme iz područja zaštite okoliša, tehnologije proizvodnje hrane i toksikologije.

Marija Šperanda, studentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, od 31. kolovoza do 11. rujna 2020. sudjelovala je na ljetnoj školi na Sveučilištu u Rzeszovu (Poljska). Ljetna škola održana je u okviru CEEPUS programa pod naslovom: „What biology has from food and food from biology?“

Domaćini su ponudili zanimljive teme iz područja zaštite okoliša, tehnologije proizvodnje hrane i toksikologije. Ljetnu školu otvorio je prof. dr. sc. Łukasz Łuczaj s predavanjem „Wild edible plants in urban space” koji više godina istražuje prehrambene navike domicilnog stanovništva na našoj obali pa odlično poznaje mediteranske biljke i načine njihove primjene na obali i otocima. Dva su dana polaznici škole proveli u odlično opremljenoj kuhinji Fakulteta za tehnologiju hrane, a sve pod nazivom „Polish traditional fruit foods” and „Traditional Polish bakery products”. Pripremali su svježe smoothieje, pekarske proizvode: integralan kruh, slatke kiflice, zobene keksiće, različite pite od povrća – pitu s tikvicama, lećom i gljivama te brokulom i gljivama. Pripremali su samostalno voćni žele na bazi prirodnog soka od jabuka te određivali kvalitetu integralnog pirova brašna. Na vježbama iz toksikologije samostalno su vježbali uzgoj mikroorganizama u točno određenim koncentracijama koje služe za ispitivanje najmanje toksične doze određenih toksičnih tvari, a fluorescentnim mikroskopom učili su razlikovati toksična oštećenja na kulturi tkiva pod djelovanjem vodikova peroksida.

Edukativan dio nastavio se putovanjem u Krakow gdje su obišli uže središte i najvažnije znamenitosti Krakowa: dvorac Wawel, kraljevsku palaču, katedralu, Sveučilište u Krakowu. Putovanje su nastavili u Zakopane, turističko mjesto u Visokim Tatrama. Smješteni na obroncima turističkoga mjesta imali su priliku uživati u zelenilu, svježini i tišini tatranskih brježuljaka i upoznati jedinstvenu zakopansku arhitekturu temeljenu na drvenoj gradnji s karakterističnim ukrasima. Posjetili su vodene terme Chochołów Termal Park. Planinarili su do najvećeg tatranskog jezera Morskie Oko, posjetili obližnju siranu koja proizvodi tradicijski dimljeni ovčji sir. Žičarom su se popeli do Kasprowy Wierch, dugog ruba Zapadnih tatri iznad poznatog skijališta u Zakopanama.

Uz brojne aktivnosti na Fakultetu i razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota, ostalo je vremena za druženje i upoznavanje s poljskim studentima koji su im bili odlični domaćini.

Ljetna je škola završena ceremonijom zatvaranja u kojoj su polaznicima podijeljene potvrde o sudjelovanju.

Stela JOKIĆ

Možda ste propustili...