Kultura
NOVI NASTAVAK PUTOPISNE PROZE

“Antiradar” Jasne Horvat: Čitanje je putovanje unaprijed, kao priprema za život, a pisanje kao suočavanje s proživljenim
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Odredišta o kojima maštamo snovi su o nama samima, a putovanje mitski poziv

Iako to doista nije važno i "samo je broj", ipak je velik i okrugao. Antiradar - koji je nedavno ugledao svjetlo dana - 15. je knjiga osječke znanstvenice i književnice Jasne Horvat u izdanju Ljevaka. No još je naslova u izdanju te plodne i uvijek izazovne autorice.


- Petnaesta je knjiga u izdanju Naklade Ljevak, a 11. u književnoj produkciji koju od 2005. ostvarujem u Nakladi Ljevak pod budnim okom urednice Nives Tomašević. Ujedno je treća autobiografska knjiga - prethodi joj epistolarni roman Pismo u pismu (suautorstvo s Irenom Vrkljan) te putopisna proza Antiatlas, kojemu je Antiradar svojevrsni nastavak - objasnila nam je prof. dr. sc. Jasna Horvat, čiji je naslov obogatio biblioteku Otvorena knjiga.

Proza mijenja oblik

Antiradar je objavljen uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba jer je na natječaje za financiranje prijavljen još tijekom mirne 2019. Kako je na opisanim putovanjima vodila bilješke, činilo se da će Antiradar, priznaje autorica, jednostavno nastajati.


- Kada je početkom ove godine COVID-19 obustavio putovanja, shvatila sam da najavljena putopisna proza mijenja svoj oblik. Probila sam predviđeni rok te sam rukopis dostavila tek u rujnu umjesto u travnju, kako je bilo planirano. I završio je poglavljem Ars Europeanum, u kojem donosim preporuke za življenje europskog zajedništva - dodaje prof. Horvat, koja je pisati počela još s vrlo izglednim planovima za novim destinacijama, no cijelom su svijetu planovi pomršeni.


U ladici su ostale bilješke s dva velika putovanja, prvo je bilo po istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a drugo je prošloljetno upoznavanje Irske.


- Ako se još neko vrijeme ne bude moglo putovati, možda se odlučim dovršiti te neobjavljene putopise. Čitanje je putovanje unaprijed, kao priprema za život, a pisanje je putovanje unatrag i suočavanje s proživljenim - doznajemo od autorice, koja ne taji da obožava svoj/naš Bizarij, ali i da su joj putovanja (neovisno u udaljenosti destinacije ili broju dana koje provede daleko od doma) posebna ugoda.


Zanimalo nas je što iz svog utočišta sa sobom nosi na put i ostavlja svijetu u toj neizbježnoj razmjeni iskustava, mirisa, boja, okusa, spoznaja, emocija, sjećanja..., a što donese u Osijek.


- Odredišta o kojima maštamo snovi su o nama samima, a putovanje vidim mitskim pozivom na suočavanje s neizvjesnim. Tu prestajemo biti povezani sa sugrađanima i profesijom, a većina predmeta globalno je dostupna posvuda. Mobitel je zamijenio fotoaparate, kišobrani suncobrane, a tenisice svu ostalu obuću - kaže nam Jasna Horvat, što zvuči vrlo jednostavno i svima nama blisko. Ipak, najvažnije je što učinimo sa sjećanjima koja pohranimo.
Poema Ars Teslum

Čini se da je knjiga i ovaj put ispunjena kulturološkim analizama, ali i životopisima osoba poput Tesle ili Arhimeda te sadržava i, primjerice, neobičnu poemu Ars Teslum. Neki od brojnih QR kodova donose filmove s putovanja koje je sama snimila.

- Putopisi se nižu kronološkim redom od 2007. do 2017. te se upravo uvidom u QR kodove dobiva uvid u tehnološki obrat koji se dogodio proteklog desetljeća. Nikola je Tesla prije više od stotinu godina inicirao taj tehnološki prevrat te je bilo zanimljivo istražiti, primjerice, New York i Prag kao Tesline gradove ili Siracuzu kao Arhimedov grad. Tu se potvrđuje da su osobe najsnažniji gradski simboli te su ujedno i ključ za razumijevanje prostora - svoju najnoviju knjigu opisuje autorica. U Antiradaru je pod svoje književničko povećalo stavila sedam putovanja provedenih u suputništvu s Ivicom Brekalom, na odredištima koja su se smjenjivala sljedećim redoslijedom: New York, Kenija, Sicilija, London, Prag, Tajland i Amsterdam. “Nostalgija za Rajem” prenijela se u putovanja kojima su odmjeravali svoje mitske uloge putnika i opredijeljenost za život u Osijeku, koji im je ÔS.


Narcisa Vekić
mitske uloge
putnika i život u Osijeku
Jasna Horvat

književnica

Na put nosim ono što ne mogu jednostavno pronaći nigdje drugdje, a to je omiljena instant-kava, knjige koje su iz nekog razloga važne za odredište, bilježnica ili više njih i osječki suveniri za podijeliti ih usput
Najviše nas ugrožava ono nevidljivo
- Naslovom sam 2019. isticala putovanje kao okidač za postavljanje pitanja o vlastitu identitetu, počevši od pakiranja i provjere putničke “opreme” - dokumenata, torba, odjeće i pratećih potrepština, pa sve do povratka. Antiradar je riječ koju sam suprotstavila pregledima putnika u zrakoplovnim lukama neizbježnim za provjere putničkih ruta, viza, propusnica i identiteta putnika. Kada se dogodila ugroza zbog COVID-19, tekst je dodatno usmjeren propitivanju što uočavamo i koliko toga nismo u stanju zamijetiti jer nas najviše ugrožava ono nevidljivo. Drugim riječima, još nije izumljen univerzalan radar koji bi objedinio uvide u nevidljivosti, te su radari, premda precizni, antiradari - uvijek zanimljiva, motivirajuća i inspirirajuća je Osječanka Jasna Horvat.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike