Magazin
MODERNI ROBINZONI: KVARTET S JADRANSKOG OTOKA

Do Marsa preko Mljeta
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Divlja priroda i pitomi ljudi: Jedna posebna marsovska priča

Pavel Car i Dora Perharić, prijatelji iz djetinjstva, čine zagrebački duo koji je, kao vrlo mlada posada, preplovio Atlantski ocean na drvenoj jedrilici. Nastavivši svoje plovidbe i avanture po mnogim morima, pronašli su otok Mljet. Na biseru otoka, u prekrasnoj suvenirnici na Odisejevoj špilji, upoznali su osječki par Krešimira Lendića i Ivu Mekovec de Carvalho, koji je svoj život preselio na taj najzeleniji otok Jadrana.

Zaljubljivanje u mirniji način života na udaljenom i još uvijek nekomercijaliziranom otoku bila je zajednička nit tog kvarteta. Snimatelj Krešo, psihologinja Iva, pomorac Pavel i producentica Dora pronašli su jedni druge na najljepšem mjestu na svijetu te osmislili MARS (Mljetski avanturistički robinzonski savez, eng. Mljet Adventure Robinson Society), koji se smjestio na obroncima mirisne mediteranske šume otoka Mljeta, u Babinu Polju.

Ideja je bila vođena željom za stvaranjem oaze koja se dopunjuje netaknutim prirodnim bogatstvima otoka. Ponuditi MARS-ovski život sebi, svojim prijateljima, ali i svima onima koji uživaju u mirisu borove šume, pogledu u horizont, zrakama uvijek prisutnog sunca uz kvalitetne kulturne začine. Njihov se entuzijazam transformirao u složne ruke koje su između starih otočnih borova same izgradile idilu kao orkestraciju tehničke kulture, umjetnosti, znanosti, održivih načina života. Ove godine, u sedam tjedana, MARS-ovci su u svojoj šumi održali "Isle od MARS" s filmskim večerima, radionicama za djecu i odrasle, lutkarskim predstavama, izložbom, turnirom i mnogim drugim događajima.

MARS-ovski PLANOVI
Usprkos izazovnoj, pandemijskoj 2020. godini, MARS priča bila je dobro posjećena, ali i prihvaćena od lokalne zajednice. Oazu su zavoljela djeca Mljeta, ribari, vatrogasci, kuhari, šahisti, vikendaši, kao i ovogodišnji izvođači, poput kipara Nikole Fallera, kantautorice Sare Renar, dramaturginje Marte de Carvalho Pokupić, dramske pedagoginje Petre Bokić, arhitektice Ive Peručić, redateljice Arijane Lekić-Fridrih, glumice Anje Ostojić, dizajnerice Željke Zrnić, plesačice Ana Marije Lendić, snimatelja Luke Marčinka, kao i mnogi drugi sudionici i gosti.

Dobivši takav vjetar u leđa, MARS-ovci planiraju "Isle of MARS" kao budući glavni festivalski program u srcu ljetne sezone za sve domaće i strane putnike. Kao središnji MARS-ovski događaj priča će dobiti proširenje na novoj lokaciji - Odisejevoj šilji, pod nazivom MARS@Jama. Dodatni događaji koji se pripremaju su MARS@City, gdje će okupiti sve ljubitelje MARS-a u Zagrebu i u Osijeku. Zagrebačka ambasadorica MARS-a Sara Renar i osječki ambasador, kipar Nikola Faller, pripremit će posebne doživljaje za gradski MARS. Također se "kuhaju" Mali MARS za najmlađe i MARS OFF za lokalnu zajednicu.

MARS-ovska VIZIJA
Mljetski avanturistički robinzonski savez (MARS) svojim će kontinuiranim rastom i razvojem postići prepoznatljivost po poticanju i promicanju tehničke kulture, umjetnosti, znanosti, održivih načina života i zaštite zdravlja, okoliša i prirode razvojem i primjenom inovativnih radionica, predavanjima te ambijentalnim projekcijama, koncertima, predstavama i izložbama.

Kao mjesto susreta stvaranja novih ideja postat će stalni izlog poticajnog radnog okruženja, razumijevanja potrebe zajednice te ostvarivanja zajedničkih ciljeva koji ljepote otoka Mljet ne uništava, nego ih dopunjuje, ne komercijalizira, nego čini jedinstvenima.

MARS će postati sinonim za otok Mljet i biti prvi izbor u odabiru mirne, prirodne i kulturne destinacije domaćim i stranim obiteljima, kao i svima koji su znatiželjni, otvoreni i iskreni te njeguju individualnu različitost i slobodu.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Suvenirnica na Odisejevoj špilji
Krešimir Lendić rođen je u Osijeku, gdje završava Građevinsku školu - geodetski smjer. Radio je kao geodet u Geodetskom zavodu u Osijeku, gdje se bavio aerofotogrametrijskim snimanjem i kartiranjem. Nakon toga otvara Rock cafe Osijek, gdje je suvlasnik i voditelj programa. Kao fotograf počinje raditi u Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu Osijek, gdje se bavi snimanjem i prezentacijom kulturne baštine. Nakon toga radi kao redatelj, snimatelj, fotograf, scenarist i savjetnik u promidžbenim kampanjama. Imao je pet samostalnih i desetak skupnih izložbi fotografija. Već devet godina živi na otoku Mljetu, gdje ima svoju suvenirnicu na Odisejevoj špilji.
Psihologinja za otočne školarce
Iva Maria Mekovec de Carvalho Osječanka je koja je završila studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija bavi se savjetodavnim radom i psihosocijalnom pomoći socijalno ugroženim skupinama u obliku savjetodavnog rada na SOS telefonu te kriznim intervencijama (Obiteljsko i bračno savjetovalište pri Caritasu i Društvo za psihološku pomoć Sunce). Sudjeluje na 3. kongresu HLD-a kao koautor istraživanja o posebnom terapijskom postupku za terapiju disleksije. Sudjelovala je u raznim kulturno-umjetničkim projektima, a nakon završetka studija seli se na otok Mljet, gdje počinje raditi u OŠ Mljet kao stručni suradnik - psiholog.
Možda ste propustili...

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike