Novosti
MOGUĆE NOVE MJERE TRAJALE BI DO 24. PROSINCA

Osječka županija za manja
javna okupljanja te online
nastavu za srednjoškolce
Objavljeno 20. studenog, 2020.

Zbog galopirajućeg rasta broja novozaraženih i, posljedično, sve većeg opterećenja zdravstvenog sustava, u prvom redu osječkog KBC-a i Opće županijske bolnice Našice, čiji su kapaciteti za liječenje oboljelih od COVID-a sve manji, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputio je Nacionalnom stožeru prijedlog četiri nove epidemiološke mjere za područje OBŽ-a koje bi, ako ih središnjica u Zagrebu odobri, na snazi bile do 24. prosinca.


Prva je preporuka da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kinoprojekcijama bude najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Drugi prijedlog odnosi se na vjerske obrede u zatvorenim prostorima. Tu se predlaže ograničavanje broja prisutnih s obzirom na veličinu prostora na način da za svaku prisutnu osobu moraju biti osigurano najmanje četiri četvorna metra netopovršine. Kao treća mjera predlaže se da jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije obustave iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja.


Četvrti prijedlog odnosi se na nastavu u osnovnim i srednjim školama koja bi funkcionirala tako da se za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda nastava održava u školskim ustanovama (model A), za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda dva tjedna u školskim ustanovama, a dva tjedna na daljinu (model B), te da se za učenike srednjih škola nastava održava isključivo na daljinu (model C), osim praktične nastave koja bi se održavala u školama. Time bi se, mišljenja su u županijskom stožeru, rasteretio javni prijevoz, a samim tim i smanjila mogućnost zaraze u tramvajima i autobusima.


Nakon što je u utorak u Osječko-baranjskoj županiji zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom (237), u srijedu je zabilježen blagi (200), a u četvrtak osjetan pad broja novozaraženih (158), no valja uzeti u obzir da je prethodni dan bio neradan, a tada se obično testira manji broj osoba. Prema izvješću Stožera civilne zaštite, u laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u srijedu su na koronavirus testirana 353 uzorka (za usporedbu, dan prije testirano ih je 579), s time da se na područje Osječko-baranjske županije odnose 293 uzorka, od kojih je više od 50 posto (158) bilo pozitivno na koronavirus. Sedam je osoba umrlo, čime se broj umrlih od početka epidemije na području OBŽ-a povećao na 111, a čak 66 osoba preminulo je ovoga mjeseca.
Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (55), Našica (16), Valpova (13), Donjeg Miholjca (12), Belišća (11), Đakova (8) i Belog Manastira (1) te općina Đurđenovac (7), Darda (6), po pet Čepin i Koška, po tri Bilje i Bizovac, po dvije Antunovac, Gorjani, Magadenovac i Semeljci, a po jedna novopozitivna osoba je s područja općina Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Marijanci i Petrijevci. I.Alilović
NA BOLNIČKOM LIJEČENJU 221 OSOBA
Broj oboljelih na bolničkom liječenju se povećava te sada iznosi 221, i to 182 osobe u KBC-u Osijek (od kojih su 30 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 39 pacijenata. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminula je žena iz Breznice Đakovačke rođena 1947. te četiri muškaraca (tri preminula su iz Osijeka, s tim da su dvojica rođena 1935., a jedan 1938. godine, dok je preminuli iz Đakova rođen 1948. godine). U našičkoj bolnici preminule su dvije žene, iz Šljivoševaca rođena 1939. godine te iz Koške rođena 1943. godine.