Tehno
TEST: NOKIA 2.4

Za sve kojima budžet ne prelazi 1000 kuna
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Fotografije su vrlo solidne u uvjetima s dobrim osvjetljenjem

Tražite li pametan telefon za kojeg želite dati što manje novca, a da u istom trenutku dobijete solidne mogućnnosti, Nokia 2.4 mogla bi biti taj model.


Nokia se već dobrano usedlala kao proizvođač telefona u srednjem cjenovnom razredu gdje nudi dosta toga po povoljnoj cijeni. Nedavno smo tako testirali model Nokia 5.3 koji oduševljava upravo u tom omjeru ponude/cijene. Danas testirani model oznake 2.4 ima smo jednu zadaću - biti što jeftiniji, ali ipak ponuditi neke mogućnosti koje će zadovoljiti korisnike, odnosno kupce telefona u ovom osnovnom razredu.

Lagana izvedba

Nokia se često spominje uz tvrtku HMD Global koja je nositelj ovog imena. Iza turbulentne prošlosti diva Nokia, ostalo je ime koje i danas mnogi, pa i mi sami, doživljavamo poprilično nostalgično. Upravo je ime prvi adut ovog pametnog telefona. Hej, možete se pohvaliti kako imate Nokia pametni telefon, pa makar on bio i najpovoljniji, i dalje je Nokia u pitanju. Ime (brend) danas u svijetu znači mnogo, stoga neko ovo bude prvi adut Nokije 2.4. Drugi adut je svakako cijena - ispod 1000 kuna. Kada znamo da je za top-modele potrebno izdvojiti prosječno sedam do osam ovakvih cifri, ovaj je iznos pomalo nestvaran. Imajući na umu iznos od 1000 kuna teško je očekivati bogate mogućnosti i neke posebnosti, no nastojat ćemo ih pronaći. Jasno, uz njih ćemo pronaći i mane, ali one su neizbježne i kod mnogo skupljih modela. Na prednjoj strani Nokije 2.4 nalazimo 6,5-inčni HD+ zaslon sa suzom na vrhu zaslona u koju je smještena 5MP prednja kamera. Tanki rubovi oko zaslona ovdje nisu baš toliko prisutni, no koliko u jednom trenutku djelovali kao mana, prednost je da ćete telefon imati za što uhvatiti, a da nehotično ne klikate po zaslonu. Na desnoj strani nalazimo tipke za kontrolu glasnoće i otključavanje, dok na suprotnoj strani imamo utor za nano SIM kartice i MicroSD karticu te tipku za Google Assistant, koja se ne može mapirati na nešto drugo, ali se, srećom, može isključiti tako da odete u Postavke, potom pod Sustav i na kraju Geste. Smisao ove tipke zaista ne vidimo, ali ako je cilj u Nokiji bio da po tome istaknu telefon – uspjeli su. Na donjoj strani nalazimo mikrofon, stari microUSB utor i zvučnik, dok na gornjoj strani imamo još jedan mikrofon koji vjerojatno služi za otklanjanje pozadinske buke prilikom razgovora. Tu je i 3,5mm utor za slušalice. Telefon je cjelokupno izrađen od plastike, što je očekivano, i nije toliko loše zato što telefon ima manju masu od telefona usporedne veličine. Drugi razloga prednosti uporabe plastike je smanjena sklizavost te veća otpornost zbog pada.

Prvi Android

Po uključivanju telefona dočeku je nas 6,5-inčni LCD zaslon rezolucije 720 x 1.600 piksela (HD+). OK, ako ste iole napredan korisnik, reći ćete kako je rezolucija niska. Ona to svakako jest, ali nije toliki problem u njoj kao što je opće loš prikaz boja. Boje su jednostavno isprane te slabog kontrasta. Nakon nekoliko dana naviknut ćete se na to, ali to nikako nije bilo neočekivano, s obzirom na cijenu telefona. Telefon pokreće MediaTekov Helio P22 procesor sa 8 Cortex A-53 jezgri na radnom taktu do 2 GHz uz PowerVR GE8320 grafički čip. Dostupan je u dvije memorijske varijante – 2 GB RAM-a i 32 GB interne memorije te 3 GB RAM-a i 64 GB interne memorije.


Memorija je proširiva MicroSD karticom. Sam rad na telefonu očekivano nije najbolji, ali nije ni loš te će korisnike koji traže osnovu i više no zadovoljiti. Nokia 2.4 dio je Googleovog Android One programa, a u tome je prednost zašto telefon možemo reći radi bolje od konkurencije sličnog hardvera. Riječ je, naime, o „čistoj“ verziji Androida koja ne dolazi sa prilagođenim sučeljima kakve imaju drugi proizvođači. Dotaknimo se i fotografija, na poleđini Nokije 2.4 ugrađena je 13 MP primarna kamera s otvorom blende f/2.2 uz 2 MP senzor dubine i LED bljeskalicu. Fotografije su solidne u uvjetima s dobrim osvjetljenjem, no već u nekim uvjetima unutarnje rasvjete fotografije gube oštrinu i kvalitetu. I za kraj autonomija. Nokia 2.4 s baterijom od 4500 mAh i svojim hardverskim postavkama nudi autonomiju od bar dva dana, što ćete svakako cijeniti. Kome preporučiti ovaj telefon? Svima kojima budžet ne prelazi 1000 kuna. Jednostavno, to je takva kategorija.
Marin Režić
S baterijom od 4500 mAh i svojim hardverskim postavkama nudi autonomiju od bar dva dana
Najčitanije iz rubrike