Dome slatki dome
PRVA GODINA ŽIVOTA KLJUČNA JE ZA ZDRAVLJE VAŠEG PSA

Socijalizacija i pravilna prehrana
Objavljeno 19. studenog, 2020.

Prva godina života ključna je za zdravlje psa. Tako će vaš štenac možda trebati i do tri puta više kalorija, bjelančevina, vitamina i minerala po kilogramu tjelesne težine od odraslih pasa te posebnu prehranu koja cilja na zube, kosti i mišiće. Stoga se preporučuje korištenje posebne hrane za štence


U prva tri do četiri mjeseca hranite štenca bar tri puta na dan, kasnije hranjenje smanjite na dva puta na dan, a količinu hrane odaberite sukladno uputama na ambalaži. Uz to, neka mu uvijek na raspolaganju bude zdjelica sa svježom i čistom vodom. Prvih godinu dana obvezno hranite štenca visokokvalitetnom hranom kako biste mu osigurali sve potrebno za pravilan rast i razvoj.


Zanimljive i redovite šetnje s vašim psom, vožnje u automobilu i obiteljski izleti prave su prilike za socijalizaciju i razvijanje druželjubivosti štenca dok je još u fazi učenja. Psi su društvena i radoznala bića koja imaju potrebu za istraživanjem okoliša pa šetnje nikako ne bi smjele biti ograničene samo na obavljanje nužde. Ako sami niste u mogućnosti štenca redovito voditi van, angažirajte člana obitelji, prijatelja, susjeda ili profesionalnog šetača pasa i pritom imajte na umu da štenci u dobi do četiri mjeseca vrlo često imaju potrebu vršiti nuždu. Prilikom šetnje psa je potrebno zaštititi od nametnika, a na vama je da odaberete ogrlicu ili neko drugo sredstvo.


Štenca prihvatite kao ravnopravnog člana obitelji s obzirom na to da je dolaskom u vaš dom odvojen od svoje prave obitelji. Promjena okruženja za štenca je stresna situacija, a na vama je da mu je maksimalno olakšate. Češkajte ga po trbuhu, igrajte se s njim i dajte mu do znanja da je dobrodošao u vaš dom, a on će vam odgovoriti zadovoljnim mahanjem repom.


Važno je voditi brigu o zdravlju ljubimca, a u tome će vam uvelike pomoći veterinar. Trgovine za kućne ljubimce, uzgajivači, prijatelji koji imaju kućne ljubimce ili udruge za dobrobit životinja mogu vam pomoći i preporučiti pouzdanog veterinara. Najranije sa 60 dana štenca je potrebno cijepiti. Cijepe se samo zdravi psi očišćeni od vanjskih i unutarnjih parazita, a cjepiva se bilježe u knjižicu koju ste dužni čuvati jer predstavlja važan zdravstveni dokument. Veterinari koji ugrađuju mikročip dužni su unijeti podatke o psu i njegovu vlasniku u registar pasa, a potvrda koja se tom prilikom dobije mora pratiti psa pri svakoj promjeni vlasnika. J.Kn.
Veselo dozivanje
Kako bi se vaš štenac brzo naučio odazivati na svoje ime, često ga ponavljate i dozivajte veselim tonom te ga pomilujte i potapšajte dok to radite. Tako će povezati svoje ime i zvuk glasa s nagradom i uživanjem. Najbolje su zdjelice od nehrđajućeg čelika jer se lako čiste i teže prevrću. Ogrlica i povodac trebaju biti prilagođeni veličini psa i njegovim potrebama.
Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike