Osijek
KAPACITETI KBC-A OSIJEK NA MAKSIMUMU

Zubčić: Nastavi li se ovako, slijede nam tmurni dani
Objavljeno 18. studenog, 2020.

U Hrvatskoj je 18. studenoga zabilježen rekordan 3251 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 38 osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. U Osječko-baranjskoj županiji bilo je 200 novooboljelih, a preminulo je čak deset osoba, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa.

I mladi i stari


Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, komentirao je velik broj umrlih u Osječko-baranjskoj županiji. "U KBC-u Osijek preminulo je 11 osoba, deset s područja Osječko-baranjske županije i jedna osoba s područja Brodsko-posavske županije. Što se tiče godišta i komorbiditeta, među njima ima i mlađih i starijih osoba, naravno s opsežnim komorbiditetima, od malignih i srčanih do ostalih kroničnih bolesti", izjavio je Zubčić na konferenciji za novinare.


Kada je riječ o kapacitetima, ravnatelj je istaknuo kako je KBC odavno spreman. "Međutim, mi smo na maksimalnim kapacitetima. Osigurali smo za liječenje COVID-a 220 kreveta i morate uračunati u to da imamo oko 110 kreveta za izolaciju pacijenata sa sumnjom na zarazu. To znači da je ukupno 300-tinjak kreveta KBC Osijek izdvojio za ovu epidemiju COVID-a. Mi smo spremni, ali smo već sada dosta popunjeni - Infektologija 1 ima od pet do deset posto mjesta dok je Infektologija 2, smještena u takozvane barake bivše Psihijatrije, popunjena. Vidjet ćemo koliko će biti otpusta pacijenata. Internistički je COVID odjel također popunjen. Imamo još nekih rezervnih kapaciteta, ali ako popunimo sve te kapacitete i popunimo li Opću županijsku bolnicu Našice, posljednja nam je linija dvorana Gradski vrt koju pripremamo kao krajnji scenarij. Mislim da je upozorenje ljudima i sama brojka, prema kojoj je od početka epidemije u KBC-u Osijek, kao posljedica COVID infekcije, umrlo 156 osoba. To je prilično velika brojka i mislim da je to veliko upozorenje svima", istaknuo je doc. dr. Zubčić.


Kako je dodao, brojke novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji su posljednjih dana i tjedana velike te smatra da je previše za ovu županiju i za Osijek. "Računice su jednostavne - od tih dvije stotine novooboljelih dnevno, od sedam do osam posto će završiti na bolničkom liječenju, a oko jedan do jedan i pol posto završit će na respiratoru za sedam do deset dana. To su jednostavne računice i ako se trend s ovakvim brojkama nastavi i ako se ljudi ne budu pridržavali uputa i ne budu li držali distancu te ako bi rastao broj novopozitivnih, slijede nam prilično tmurni dani", upozorio je ravnatelj, dr. Željko Zubčić.

Kršenje samoizolacije


Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je u srijedu da su na području Osijeka i osječkih prigradskih naselja 103 novopozitivne osobe, 22 su s područja Đakova, 12 s Valpova, sedam iz Našica, četvero iz Belišća i po troje iz Donjeg Miholjca i Belog Manastira. U općinama Čepin i Bizovac je po devet novopozitivnih, pet na području općine Antunovac, po četiri novopozitivne osobe imaju Čeminac i Petrijevci, a tri su na području Erduta. Po dvije novopozitivne osobe su iz Bilja i Đurđenovca, a po jedna iz Levanjske Varoši, Darde, Ernestinova, Kneževih Vinograda, Koške, Punitovaca, Trnave i Vladislavaca. Na bolničkom liječenju nalazi se 207 osoba, i to 40 u Općoj županijskoj bolnici Našice i 167 u KBC-u Osijek od kojih je 31 osoba na respiratoru.


Preminuo je muškarac iz Piškorevaca, 1937. godište, dva muškarca iz Osijeka, 1944. i 1948. godište, muškarac iz Bizovca, 1953. godište, potom tri žene iz Osijeka, 1926., 1945. i 1964. godište, jedna žena iz Šaga, 1941. godište, žena iz Breznice Đakovačke 1955. godište i žena iz Valpova 1934. godište. Sve preminule osobe, navodi se, imale su i niz drugih komorbiditeta.


Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se, prema evidenciji Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, nalazi 1628 osoba. Policija je u 24 sata obavila 33 samoinicijativne provjera osoba u samoizolaciji i dvije provjere prema dojavi građana. Prilikom samoinicijativne provjere građana nije utvrđeno ni jedno kršenje samoizolacije, a prilikom provjera prema dojavi utvrđena su kršenja na području Osijeka i Donjeg Miholjca.
U Hrvatskoj je aktivnih slučajeva ukupno 16.891, među njima je 1878 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 205 pacijenata. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 90.715 osoba zaraženih koronavirusom od kojih je 1151 preminula. Ukupno su se oporavile 72.673 osobe.


Darko Pejić/H
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike