Ekonomija
SMANJENE NARUDŽBE S DOMAĆIH FARMI

Uvoz jeftinih svinja ugrožava domaće proizvođače
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Domaće tržište svinja proteklog se tjedna urušilo, mesne industrije smanjile su narudžbe svinja s domaćih farmi te su dodatno snizile kupovnu cijenu za svinje, a razlog tomu poplava je svinja po dampinškim cijenama, od 0,8 do 0,9 eura po kilogramu, dovezenih u Hrvatsku. Ta je cijena 20 - 30 posto niža nego u zemljama iz kojih dolaze. Razlog toj rasprodaji, smatraju u Hrvatskoj udruzi proizvođača svinja, čiji članovi ukupno godišnje proizvode oko 700.000 svinja i drže 30.000 krmača, vjerojatno je u činjenici da svinje dolaze iz visoko rizičnih područja, koja imaju afričku svinjsku kugu (ASK), te njihove klaonice nemaju izlaz za to meso.


"Uvoz mesa svinja i dalje se pojačava te cijene drastično padaju u trgovačkim lancima. Nabavne cijene po kojima nam ulazi meso upozoravaju na ozbiljan problem. Ako se meso rasprodaje ispod tržnih kriterija, mora postojati neki razlog, a mi smatramo da je to meso sumnjivog roka trajanja ili zdravstvene ispravnosti. Još jedan ozbiljan zdravstveno-javni problem na koji smo upozoreni jest uvoz prasadi za klanje. Prema našim informacijama, uvozi se prasad težine oko 20 kg i starosti oko 60 dana. Tražimo provjeru tih navoda jer, ako je to tako, velika je mogućnost da se uvozi prasad koja je pod karencom. Na velikom broju farmi s industrijskom proizvodnjom koristi se opasan kokcidiostatik, koji ima karencu 77 dana", izjavio je predsjednik Udruge Krešimir Kuterovac.


Zbog svih navoda Udruga traži od Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede i Tržne inspekcije da poduzmu hitne mjere, odnosno provjeru uvoza živih svinja za klanje, procjene rizik za zdravlje svinja i zabrani uvoz iz zemalja koje imaju ASK.


Koliko je ASK, dodaju iz Udruge, kao bolest opasan, potvrđuju i zemlje koje su zabranile uvoz mesa iz tih zemalja.


"Smatramo da treba obaviti provjeru uvoza živih svinja za klanje s aspekta kvalitete i postojanja rezidua u mesu uvezene prasadi te pojačati kontrole. Tražimo i hitne mjere sanacije stanja na tržištu zbog pada prihoda od 2. rujna ove godine da se ova šteta u minimalnom iznosu od 70 milijuna kuna nadoknadi do kraja godine", naveli su iz Udruge i dodali da će se inače svinjogojska proizvodnja drastično smanjivati. Hrvatska i dalje proizvodi samo 50 posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa, a danas, kada je sezona najveće potrošnje mesa, ne možemo ni tih 50 posto prodati po tržišnim cijenama. Z.Rupčić
Hrvatska i dalje proizvodi samo pedeset posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike