Osijek
GLAZBENI ISPRAĆAJ KRUNOSLAVA SLABINCA U ČETVRTAK

Osijek će Kiću ispratiti dostojanstveno i uz sve propisane mjere
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Na Promenadi će na svakoj klupi biti 20 do 30 ruža koje građani mogu uzeti i pustiti ih niz Dravu

Točno u 12.40 sati, u vrijeme kad će započeti pogrebni obred Krunoslava Kiće Slabinca u Zagrebu, u Osijeku će se osječki glazbenici početi opraštati s ovom glazbenom legendom. Potvrdio je to član izvršnog odbora Hrvatske glazbene unije Tihomir Slivka, pojasnivši da će se koncert koji će trajati sve do 21 sat biti održan pod strogim epidemiološkim mjerama.


- Kako drukčije nego glazbom oprostiti se od prijatelja Krune, no naglašavam da nećemo prekoračiti broj od 50 glazbenika te će u 12.40 sati započeti izvođenje Kruninih pjesama, ali i zajedničkih kompozicija, uz neizostavnu „Otiš'o je s mirisima jutra” što je evergreen slavonske tamburaške glazbe. Svi građani pozvani su da budu negdje blizu, no zamolit ćemo drage ljude, prolaznike i namjerne posjetitelje da se ne pravi gužva oko Trga Ante Starčevića gdje će biti postavljen i videozid sa Kićinim fotografijama iz bogatoga glazbenog opusa.

- Ni Kruno to ne bi volio. Da može, danas bi odjenuo odoru civilne zaštite i pravio reda – prokomentirao je Slivka, rekavši da će građani moći odati počast Krunoslavu Kići Slabincu i na promenadi gdje će na svakoj klupi biti desetci ruža. Svatko može odabrati svoju, spustiti se stepenicama do Drave i pustiti ružu Kići u spomen. Odavanju počasti legendarnom slavonskom glazbeniku priključio se i grad Valpovo te Požega, a Slivka je rekao da su primili i brojne pozive iz Splita, Zagreba i brojnih drugih gradova.


- Svatko će u svom šoru napraviti najbolje što može. Ove preporuke županijskog Stožera mogu biti matrica koja se u tu nakanu i u to vrijeme može primijeniti u cijeloj Hrvatskoj. Uostalom, našem Kruni i Hrvatska je bila mala – sa sjetom je rekao Slivka. M. Mihelić

KC Osijek ili trg oko Eurodoma nazvati Kićinim imenom

U ime grupe građana gradskom Odboru za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova prijedlog je uputio dopredsjednik GČ Industrijska četvrt Zvonko Horvat. U prijedlogu stoji da Kulturni centar Osijek ili trg u središtu Eurodoma bude nazvan prema preminuloj glazbenoj legendi Krunoslavu Kići Slabincu.
- Upravo je u srušenom Radničkom domu koji je bio na prostoru sadašnjeg Eurodoma Kićo pjevao s legendarnim Dinamitima. Riječ je o velikom čovjeku koji je 50 godina karijere obilježio svojim koncertom u Osijeku. Nadamo se da ćete razmotriti ovu zamolbu i pronaći najbolje rješenje – stoji, između ostaloga, u prijedlogu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana